DNA Oradea, pe urmele lui Pasztor Sandor

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
55Comentarii
DNA Oradea, pe urmele lui Pasztor Sandor
Pasztor Sandor a intrat în vizorul procurorilor anticorupție orădeni. Magistrații verifică modul în care au fost gestionate fondurile Consiliului Județean Bihor, condus de Pasztor.

Până în prezent procurorii au ridicat documente de la CJ Bihor, însă Pasztor nu a fost pus sub învinuire.

„În acest moment, persoana la care faceți referire nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul DNA – Serviciul teritorial Oradea”, a anunțat Biroul de Presă al DNA.

Pasztor Sandor a arătat că DNA Oradea a solicitat – nu a ridicat – documente din care să reiasă modul în care funcționează programul de cofinanțare a proiectelor în cadrul instituției pe care o coordonează și acte despre cofinanțarea Festivalului Cultural „Festum Varadinum”.

„În 2017, Consiliul Județean a cofinanțat programul cultural «Festum Varadinum» cu o sumă în valoare de 100 mii de lei. După câteva luni ne-a făcut o vizită Curtea de Conturi, să verifice dacă totul a fost în ordine. Curtea de Conturi a făcut un proces-verbal, cu care noi nu am fost de acord. Curtea a constatat un prejudiciu de peste 60.000 de lei, care a fost recuperat. Problemele sunt mai degrabă de natură administrativă, nu de corupție. Nu există discuții care să pună în discuție probleme financiare, ci sunt chestiuni administrative.

În 2018, CJ a primit o adresă de la DNA Oradea în care unitatea de parchet s-a interesat tot de cofinanțarea activităților culturale, iar noi am trimis documentele solicitate. Atât s-a întâmplat, nimic mai mult. Se vehiculează numele meu, dar nu am fost chemat la audieri. De altfel, nu a fost chemat nimeni de la CJ la DNA, nici eu, nici altcineva, și nimeni nu este suspectat. Regret că se dă o tentă etnică acestor finanțări, însă CJ a cofinanțat activitățile ONG-urilor, indiferent de etnie. CJ, în continuare, dorește să cofinanțeze activățile ONG-urilor, indiferent de etnie”, a asigurat Pasztor Sandor.

Pasztor crede că interesul DNA i se trage de la PNL!

Președintele Consiliului Județean face o legătură între lupta politică pe care o are cu PNL și solicitările venite din partea DNA.

„Se vehiculează numele meu, dar nu am fost chemat la audieri. De altfel, nu a fost chemat nimeni de la Consiliul Județean la DNA, nici eu, nici altcineva, și nimeni nu este suspectat. Regret că se dă o tentă etnică acestor finanțări, însă CJ a cofinanțat activitățile ONG-urilor, indiferent de etnie”, asigură Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean.

DNA Oradea cercetează modul în care Consiliul Județean a finanțat proiectele unor ONG-uri. Este vorba, bunăoară, despre Festivalul „Festum Varadinum”, al Fundației Culturale Varadinum. Acest ONG este prezidat de udemerista Koncsek Zita, fost director al Direcției pentru Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, când președinte al Consiliului Județean era Kiss Alexandru.

Ricoşeuri politice

Potrivit lui Pasztor, Curtea de Conturi a reclamat doar probleme de ordine cronologică, la o serie de documente. Mai mult, președintele Consiliului Județean face o legătură între lupta politică pe care o are cu PNL și solicitările venite din partea DNA! Iată ce mai are de spus Pasztor: „Curtea de Conturi a făcut un proces-verbal, cu care noi nu am fost de acord. Şi am făcut bine acest lucru, deoarece mai târziu s-a luat a decizie din partea Curţii de Conturi, că nu există nici o problemă referitoare la cofinanţare, şi că nu s-a realizat nicio pagubă. Între timp, PNL a ţinut diverse conferinţe de presă, unde liberalii au solicitat ca CJ să nu cofinanţeze ONG-urile, cum de fapt, de mulţi ani încoace, nici PMO nu face acest lucru.

CJ, în continuare, dorește să cofinanțeze activățile ONG-urilor, indiferent că acestea sunt conduse de persoane de etnie română sau maghiară”.55Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor