Doar poloul merge la Olimpiada

De Gavril Nutiu
Doar poloul merge la Olimpiada
Naţionala de polo e singura reprezentantă a unui joc colectiv din România care a acces la JO.

Reprezentativa de handbal feminin a ratat recent şansa de a fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra. În aceste condiţii, echipa naţională de polo va fi singura reprezentantă a unui joc colectiv din ţara noastră care s-a calificat la Olimpiada din acest an. Vremurile în care România excela la jocurile sportive au apus de mult. Handbalul feminin, ultimul dintre ele care ne-a adus o medalie la CM (în anul 2006), alunecă şi el tot mai tare pe tobogan.

Calificarea reprezentativei de polo la Londra 2012 poate fi considerată o mică minune, în condiţiile în care România este una din ţările cu cel mai mic număr de poloişti legitimaţi (raportat la totalul populaţiei) de pe întregul continent. Cu toate acestea, poloul românesc s-a situat totuşi la un nivel destul de ridicat în ultimele două decenii, chiar dacă nu a mai acces la JO de la ediţia de la Atlanta, din 1996. Nu am fost prezenţi de 16 ani la Olimpiadă, dar nu am absentat aproape niciodată de la Campionatele Mondiale sau Europene, unde s-au realizat unele clasări meritorii, cel mai bun fiind locul IV la CE din 2006.

Doar patru centre

Despre infrastructura acestui sport este inutil să mai vorbim, ţara noastră aflându-se din acest punct de vedere la un nivel incredibil de înapoiat. Totuşi, construirea în ultimul deceniu a bazinelor olimpice din Oradea şi de la Izvorani a contribuit în mod cert la o revigorare a acestui sport. Marele handicap al poloului românesc rămâne însă aria foarte redusă de răspândire, pentru că în întreaga ţară există practic doar patru centre – Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Arad. La ora actuală, Oradea este „capitala” incontestabilă a poloului nostru, fiind câştigătoarea ultimelor şase ediţii ale campionatului naţional. Însăşi calificarea la Jocurile Olimpice a fost realizată cu o contribuţie importantă din partea celor şase poloişti orădeni prezenţi în lotul care a realizat această performanţă: Kádár Kálmán, Nicuşor Diaconu, Mihnea Chioveanu, Alexandru Ghiban, Andrei Buşilă, de la CSM Digi şi Ramiro Georgescu, de la Szolnok (Ungaria).

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !