Dobânzile la credite bancare, controlate prin lege

Dobânzile la credite bancare, controlate prin lege
Vara trecută, când Euro a scăzut, băncile au crescut unilateral dobânzile la credite invocând aprecierea leului faţă de moneda europeană. Însă în iarnă, când Euro a crescut puternic faţă de leu, nicio bancă nu a mai scăzut la loc dobânda.

Acest lucru a nemulţumit destule persoane fizice, însă când şi-au recitit contractul de credit şi-au dat seama că au semnat pentru dreptul băncii de a le mări dobânzile, uneori chiar şi fără să-i înştiinţeze.

Amploarea fenomenului a determinat o reacţie politică, mai cu seamă că aproape patru milioane de români figurează pe lista rău-platnicilor.

PDL va depune în Parlament, în maxim o lună, un proiect de lege privind protecţia consumatorilor de produse financiare, în special a persoanelor fizice care iau credite de la bănci, a anunţat, duminică, înconferinţă de presă, deputatul Petru Călian (foto).

„În ultima perioadă, consumatorii financiari, în special persoanele fizice, s-au înmulţit. Sunt foarte multe persoane fizice care achiziţionează credite, însă de foarte multe ori, au probleme majore ce priveşte contractul sau trecerea pe lista de rău platnici, dacă nu îşi achită ratele”, a afirmat Petru Călian (foto).

         Potrivit acestuia, deoarece nu există prevederi contractuale clare, consumatorii nu sunt protejaţi şi nu sunt informaţi, întocmai şi la timp, nici în legătură cu modificarea dobânzilor aplicate.

„Mulţi cetăţeni merg la bancă să îşi achite rata şi constată că nu le ajung banii deoarece au crescut dobânzile şi ei nu au fost informaţi”, a explicat Petru Călian.

         Deputatul Călian vrea să fie modifcate şi caracterele cu care sunt scrise contractele, în condiţiile în care, la ora actuală, acestea au litere mici care nu pot fi citite cu atenţie de persoanele în vârstă.

 

Regulament asprit şi pentru exchange

         Un alt punct al proiectului legislativ vizează consumatorii care apelează la casele de schimb valutar.

         „Şi aici trebuie modificată legea, astfel încât panourile de afişaj să fie corespunzătoare, iar informaţiile legate de cursul de schimb valutar să fie clar delimitate. Inscripţionarea trebuie să fie făcută astfel încât consumatoul să fie informat cu exactitate despre ceea ce înseamnă cererea şi oferta de valută”, a spus deputatul PDL.

Reamintim că Oradea se numără printre oraşele în care funcţionează case de schimb valutar care îşi induc în eroare clienţii cu tarife duble, pentru CEC-uri / cash sau funcţie de suma schimbată.

Cristian Horgos
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !