„Doctor fără voie” pe scenele din Bihor

De Veronica Bursaşiu
Piesa lui Moliere foto: teatru de copii
Piesa lui Moliere foto: teatru de copii
Şerban Borda le deschide elevilor săi drumul către lumea fascinantă a literaturii.


Tudor Buzle are 14 ani. Este elev la Colegiul Tehnic “Constantin Șerban” din Aleșd. Victor Incze are 13 ani și e elev la Oltea Doamna. Amândoi împărtășesc o pasiune comună: teatru.

Cei doi copii au jucat rolul principal în conferința de presă organizată de Teatrul de Copii condus de actorul Șerban Borda cu scopul de a lansa public proiectul „Teatrul vine la tine”. Acesta va debuta pe 21 martie la Salonta și are ca scop să dea posibilitatea copiilor care au acces mai greu la o piesă de teatru să se familiarizeze cu această artă. „În cadrul acestui proiect, preconizăm să aducem la spectacolele noastre aproximativ 2000 de copii. Vrem să le oferim copiilor posibilitatea să descopere singuri multitudinea de mijloace de expresie lingvistică și corporală și să își dezvolte caracterul prin joc. La baza muncii noastre se află obiectivul, atins până acum cu succes, de a deschide drumul tinerelor generații către lumea fascinantă a literaturii și să le trezim interesul pentru marile opere ale literaturii clasice care se ocupă de teme, conflicte și situații cu care tinerii din ziua de azi se confruntă și se pot identifica”, a explicat fondatorul Teatrului de Copii, Șerban Borda.

Doctor fără voie

Deschiderea proiectului prin care piesa va fi jucată în: Beiuș, Tinca, Aleșd, Marghita, Vașcău, Nucet, Ștei, Săcuieni, Valea lui Mihai, dar și în Țășnad și Satu-Mare, va avea loc pe 21 martie, la Casa de Cultură Salonta, de la orele 17:00, atunci când pe scenă vor urca cei 20 de protagoniști din spectacolul „Doctor fără voie”, după o idee de Moliere.

De ce îşi duc părinţii copiii la teatru? „Unii vor să îi facă vedete şi aceştia renunţă cel mai repede. Teatrul e ca o perlă bine şlefuită şi şlefuitul durează mult şi e obositor. Alţi părinţi îşi doresc ca cei mici să treacă peste timiditate, să-şi dezvolte abilităţile de comunicare”, spune actorul Ştefan Borda. Tudor şi Victor spun că nu cred că vor renunţa la teatru, indiferent de greutăţile pe care le vor întâmpina: ore mai multe de studiu pe măsură ce sunt în clase superioare la şcoală, naveta de la Aleşd- în cazul lui Tudor. „Nu pot fără teatru”, spune Victor. „Vorba aceea: «poţi să scoţi omul din teatru, dar nu poţi scoate teatrul din om»”, spune din propria experienţă Şerban Borda.

Deplasările din judeţ sunt susţinute de Fundaţia Comunitară Oradea în urma unui proiect depus de Teatrul de Copii la Bursa talentelor. Copiii sperau să obţină finanţare 4500 de lei pentru proiectul „Teatrul vine la tine”, dar prezentarea lui Tudor Buzle s-a bucurat de un asemenea succes că au primit 9500 lei. „Cu restul banilor dorim să finanţăm un nou proiect. În plus, Tudor a primit, după prezentare şi o ofertă de angajare: o doamnă notar a promis că-l angajează PR după finalizarea studiilor”, spune Şerban Borda. Pentru a prezenta un spectacol copiii repetă opt luni: la început o dată pe săptămână, apoi de două ori pe săptămână şi zilnic cu două săptămâni înainte de premieră. Partenerii proiectului sunt: Fundaţia Comunitară Oradea, Fundaţia alternative România, ArtX, Hotel Transit, DeFoto, iar sponsori: Celestica, Decitex, Selina Invest, VPK Packaging, Fundaţia Alternative România, Holcim, partizan Security, VIVa pharm, Spes Invest, Asociaţia Bunul samaritean, Salinele Roman.

La „Doctor fără voie”, Şerban Borda a colaborat pe partea muzicală cu compozitorul Ovidiu Iloc, câştigătorul premiului Non-Equity Jeff Awards, iar costumele au fost realizate de Meda Pădurean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !