Doctorii, posturile vacante si integrarea clinica

3Comentarii
Doctorii, posturile vacante si integrarea clinica
Direcţia de Sănătate Publică Bihor a analizat posturile vacante de medici din unităţile sanitare din judeţ şi a trimis rezultatele la Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea şi publicarea concursului de ocupare a acestora.

Acest lucru s-a întâmplat după ordinul eliberat în data de 18 aprilie de către prefectul Bolojan, prin care interzicea integrarea clinică şi cerea efectuarea acestei evaluări a posturilor vacante.

„Sistemul sanitar nu este un sistem de protecţie socială pentru cei din interior. Trebuie redusă la maxim posibilitatea de intrare în sistem a unor oameni slab pregatiţi, spune Bolojan. Nu poţi să ajungi în anul IV la facultate şi să nu te cunoască colegii! Există studenţi la Medicină care apar doar pe avizierele de note!”

La Spitalul Clinic Judeţean s-au descoperit şapte posturi vacante pentru medic specialist la Medicină de Urgenţă, şi câte unul la Epidemiologie, Nefrologie şi Hematologie. Potrivit datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică, a fost propus pentru concurs şi postul de medic-şef la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Spitalul doreşte organizarea concursului şi pentru ocuparea a unui post de medic specialist ATI şi a unui post pentru medic specialist la Chirurgie plastică. Aceste posturi nu se regăsesc în prezent pe statul de funcţii.

Interesant este numărul solicitărilor de integrare clinică: 16! Toate neaprobate, ca urmare a ordinului emis de prefect.

Iată situaţia în celelalte spitale din Oradea: Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie – patru posturi de medici specialişti şi încă patru pentru ambulatoriul spitalului, Spitalul de Copii – două posturi de medic, din care unul în Ambulatoriu, precum şi două posturi de medic stomatolog la Generală 11 şi Liceul Lucian Blaga. Nici una dintre cele două unităţi nu sunt interesante pentru medicinişti: nici o solicitare pentru integrare clinică.

Spitalul de Obstetrică Ginecologie (Maternitatea) nu a comunicat nici un post pentru concurs. Totuşi, se va solicita transformarea unui post de biolog în post de medic specialist la laborator. De asemenea, se doreşte suplimentarea numărului de posturi cu un post de medic primar Obstetrică ginecologie în Ambulatoriu şi cu două posturi de medic rezident. Sigur, Maternitatea are două solicitări pentru integrare clinică. La Boli Infecţioase nu au posturi vacante pentru concurs şi nici solicitări. La Spitalul de Pneumoftiziologie e vacant un post şi nu are vreo tentativă de integrare clinică.

În judeţ, criza de personal se simte acut. Absolvenţii de Medicină nu par prea tentaţi să profeseze la ţară sau în orăşele. Spitatele din judeţ organizează, fără excepţie, concursuri pentru posturile vacante. Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Baile Felix– un post de medic primar precum şi un post de medic-şef secţie la 1 Mai, Spitalul Orăşenesc Aleşd -  nouă posturi de medici specialişti şi un post de medic rezident, Spitalul Municipal Marghita – 14 posturi de medici specialişti şi primari, Spitalul Municipal Beius – 11 posturi de medici specialişti, Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Ştei – 2 posturi de medic primar, Centrul de Sănătate Ştei – 2 posturi de medici specialişti, Centrul de Sănătate Bratca – 2 posturi de medici specialişti, Spitalul de Psihiatrie Nucet – 2 posturi de medici specialişti.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor are şi el 3 posturi de medici medicină generală vacante. Spitalele cu mari probleme de personal din judeţ sunt cele din Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd. Dacă locurile de la aceste spitale nu vor putea fi ocupate nici în urma concursurilor, se va recurge la integrarea clinică. Dacă aceste spitale vor putea funcţiona în condiţii optime, spitalele din Oradea vor avea mult de câştigat. „Bolnavii nu vor mai sufoca spitalele din Oradea cu probleme minore care nu au putut fi soluţionate în judeţ”, afirmă prefectul Bolojan.

 

 

 

Calin Corpas

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor