„Doliu” in pietele din Oradea

1Comentariu
„Doliu” in pietele din Oradea
Începând de miercuri, piete orãdene sunt în „doliu”. Muzica ce se auzea în toate pietele si bazarele din Oradea de zeci de ani a amutit pentru prima datã în Piata Cetate.

Doar strigãtele rromilor care vindeau produse fãrã nici o autorizatie si clopotele bisericilor din centrul orasului, spãrgeau monotonia târgului. Tarabele pe care pânã ieri erau etalate casete si CD-uri cu Gutã, Parazitii sau Madona stau acum goale. Câte un câine, neobisnuit nici el cu actuala liniste, se adãpostea la piciorele meselor. „Nici mãcar Ceausescu nu ne-a interzis sã vindem casete în piete”, spune un vânzãtor de casete cu vechi state de serviciu în domeniu.

A fãcut-o în schimb actualul Guvern la sugestia celor de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) prin Ordinul 25/26.01.2006. „Acest ordin scoate în evidentã impotenta celor de la ORDA în lupta cu pirateria. Ei cred cã asa vor veni de hac celor care contrafac discuri si casete, dar se însalã”, este de pãrere un alt pietar.

Frica de amenzi

Desi Ordinul intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial (30 ianuarie), adicã în 3 martie, comerciantii de casete din Piata Cetate si-au sistat activitatea încã de miercuri. „Pentru trei zile nu mai are rost. O sã ne schimbãm profilul”, spune un vânzãtor.

„Problema care se pune este ce vom face cu marfa, dacã nu ne-o reprimesc distribuitorii”, se întreabã altul. „Am cerut la primar sã ne lase sã ne închidem spatiul din piatã cu termopan si asteptãm rãspunsul. Cred cã dacã în alte orase s-a putut, trebuie sã se poatã si la noi”, încearcã sã fie optimist un comerciant.

Cert este cã dupã data de 2 martie cei care se vor încumeta sã comercializeze casete si CD-uri în piete sau pe stradã, în spatii deschise, vor fi pasibili de amenzi cuprinse 2.000 si 10.000 RON. În cazul persoanelor juridice acestea se tripleazã.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor