Donarea de organe, interes si pentru presedinte

De Otilia Șandor
Dr. Pantiş şi dr. Igor Codreanu, din Moldova
Dr. Pantiş şi dr. Igor Codreanu, din Moldova
Interesul pentru salvarea de vieţi porneşte în Croaţia de la şefii cei mai mari.

Invitat de Mirela Busic, preşedintele pe Europa de Sud-Est pe probleme de transplant, la prima conferinţă organizată de ministerul Sănătăţii din Croaţia „Inimă pentru regiune” din partea de sud-est a continentului, dr. Carmen Pantis a rămas impresionată de interesul croaţilor pentru donare de organe în vederea salvării a cât mai mulţi oameni de la suferinţă cruntă şi moarte.

Viaţă şi bani

Doctorul orădean a relatat că la eveniment au fost prezenţi preşedintele, premierul şi ministrul Sănătăţii din Croaţia, miniştrii Sănătăţii şi miniştri secretari de stat din Macedonia, Albania, Bosnia Hertegovina, Republica Moldova, Slovenia, Serbia, MunteNegru şi Bulgaria.

Printre invitaţii speciali a fost Valentina Hafner, din partea WHO (World Health Organization).

Miniştrii Sănătăţii prezenţi şi ceilalţi experţi în prelevare şi transplant de organe au subliniat pe parcursul conferinţei (ce se derulează de luni până azi, 6 iunie 2012) ideea că transplantul este salvator de vieţi dar şi de bani din bugetul sănătăţii. Prin efectuarea de donări de organe respectiv intervenţii de transplant, se oferă şanse la viaţă, reintegrarea socială a pacienţilor salvaţi, dar şi evitarea dramelor sociale. Pe de altă parte, prin donare şi transplant de organe, statul nu mai cheltuie bani pe tratamente şi spitalizări uneori lungi şi tot timpul inutile şi care nu oferă altceva decât amânarea inevitabilului pentru suferinzi. Aceste idei au fost transmise la conferinţă cu scopul ca ţările membre în agenţia de profil din Europa să încerce să depună eforturi mai mari pentru salvarea oamenilor, prin donări de organe respectiv transplant.

Îi învăţăm noi

La ora actuală, Croaţia se află pe locul doi în Europa la numărul de donatori de organe (33,5 de donatori la un milion de locuitori), după Spania, care deţine recordul european în 2011, cu 35 donatori la un milion de locuitori.

România are doar 3,5 donatori la un milion de locuitori, iar Moldova – niciunul, motiv pentru care s-a decis ca în ţara vecină să se implementeze programul cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Transplant de la Bucureşti şi cu ajutorul expertului român în transplant – dr. Irinel Popescu.

De reţinut că Oradea, cea care a deţinut câţiva ani supremaţia în ţară la numărul de vieţi salvate prin prelevări de organe este de peste un an de zile şi centrul regional pe Europa de sud-est, centru coordonat de medicul orădean Ligia Burtă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !