Donaţie pentru copiii bolnavi

ORADEA – 24 de copii români, din care 11 bihoreni, au primit produse alimentare în valoare de 100.000 de forinţi, donaţi de orădeanul Tilger Attila, stabilit în America. Familiile copiilor bolnavi de fenilcetonurie au primit alimente în valoare de 100.000 forinţi.

Asociaţia Caritas Catolica a cumpărat de la Szeged produsele, împărţindu-le apoi părinţilor copiilor blonavi de fenilcetonurie (PKU), una din puţinele boli genetice în care tratamentul dietetic condiţionează dezvoltarea neuro-psihică a pacientului. „La Szeged este un centru de cercetare a cerealelor şi de acolo am comandat, în valoare de 100.000 de forinţi, paste făinoase, făină, praf de ouă, praf de găluşte, orez galben, griş, pesmet şi alte asemenea produse, modificate astfel încât să corespundă regimului necesar copiilor care suferă de această boală.

Iniţial am vrut să facem astfel încât acel procent de 2% din impozit să fie direcţionat către centrul de cercetare, care să ne furnizeze în schimb produse. Dar apoi l-am găsit pe acest domn care ne-a ajutat cu o donaţie. Ba mai mult de atâta, a spus că vrea să ajute copiii şi pe viitor”, afirmă Nagy Andrea, reprezentanta Caritas Catolica.

Produse scumpe

Pentru părinţii copiilor bolnavi, ajutorul este extrem de binevenit, având în vedere preţurile foarte mari ale acestor produse. „Această donaţie înseamnă că cineva se gândeşte la noi şi chiar face ceva. Ne e greu să comandăm şi să transportăm alimentele, foarte scumpe de altfel. Pentru un copil de cinci ani, laptele costă în jur de 12 milioane de lei. Kilogramul de pâine costă patru euro, făina costă aproape zece euro. Preţul unui singur pachet de biscuiţi e patru euro, deci vă daţi seama cât sunt de scumpe”, explică Carmen Cordea, vicepreşedinte al Asociaţiei PKU Life România.

Bolnavii netrataţi nu pot fi şcolarizaţi şi nu se pot integra familial sau social. Tratamentul pentru fenilcetonurie constă în respectarea regimului alimentar, cu administrarea preparatelor dietetice sărace în fenilalalină.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !