Donatie spectaculoasa pentru Centrul Hospice

Donatie spectaculoasa pentru Centrul Hospice
Centrul Hospice a primit ca donaţie proiectarea şi edificarea unui imobil de peste 4.000 mp.

Un nou centru de îngrijiri paliative pentru pacienţii cu cancer va fi construit la Oradea, în strada Ceyrat colţ cu Ronald Reagan. Un pas important în cadrul acestui proiect s-a produs ieri, în sala mică a Primăriei, prin semnarea acordului de colaborare dintre Municipalitate, Repcon SA şi Fundaţia Hospice Emanuel, în prezenţa arhitectului Raluca Covăcescu, a primarului Ilie Bolojan şi a fostului viceprimar Gheorghe Carp. Prin semnarea documentului, firma de construcţii şi-a asumat obligaţia de a ridica imobilul, ceea ce presupune o investiţie de peste un milion de euro. Asta în condiţiile în care un grup de 15 arhitecţi şi tehnicieni a oferit ca donaţie întreaga parte de proiectare, estimată la 40-50.000 de euro.

Prioect comun

Viitorul Centru Hospice ve avea 17 paturi pentru adulţi şi cinci pentru copii, destinate pacienţilor oncologici în stadii avansate, a spus Marinela Murg, directoarea Fundaţiei Hospice, titulara proiectului. „Aceste persoane aflate în stadiul terminal au multe alte nevoi decât cele de tratament. Imobilul va mai avea centre de zi pentru adulţi şi copii, centre de îngrijire la domiciliu, pentru că mulţi dintre aceşti pacienţi preferă să-şi petreacă ultimele zile în intimitatea locuinţei şi familiei. Centrul Hospice va mai avea şi un ambulator de specialitate, de unde pacienţii să fie îndrumaţi spre serviciile de care au nevoie”, explică reprezentanta Fundaţiei Hospice. Contribuţia Municipalităţii la acest centru este terenul de 5.000 mp dar şi gratuitate pentru racordare la utilităţi şi avize şi autorizaţii.

„Lucrările vor demara la începutul acestei veri, iar suprafaţa totală construită va avea 4.374 mp, pe trei nivele. Investiţia firmei Repcon va fi mult peste 1 milion de euro. Mă bucur că orădenii şi firmele îşi dau mâna pentru ca proiecte de asemenea anvergură să prindă viaţă”, declară viceprimarul Florica Cherecheş.

Proiectanţi anonimi

„Este o echipă multiconfesională, multietnică, cu membri de mai multe vârste”, şi-a descris Raluca Covăcescu colegii , care au insistat să rămână anonimi. „Acest proiect este dovada că oricând, dacă doreşti ceva, poţi face, poţi găsi resurse de timp şi voinţă. Niciodată nu ştii când ajungi să ai nevoie de comunitate şi de cei din jur”, apreciază arhitecta. Implicat de la început în campania Oradea pune suflet, în cadrul căreia s-au adunat 400.000 lei, managerul de la Spitalul Judeţean, Gheorghe Carp estimează că într-un an va fi gata Centru Hospice şă că urmând exemplul lui Mircea Nistreanu, patronul Repcon, vor dona şi alţii. „Am hotărât să investim pentru a demonstra că şi mediul de afaceri poate contribui la binele comunităţii. Îmi pare rău pentru aceşti oameni care vor ajunge aici, aflaţi în ultima fază”, spune reprezentantul Repcon, Nistreanu Mircea.

C.Gh.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !