Dorel Luca: „Ministerul a gândit contabiliceşte”

4Comentarii
„Ministerul a gândit contabiliceşte când ne-a cerut să desfiinţăm 551 de norme didactice”, a spus Luca.

Asta a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Dorel Luca, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor cu privire la Ordonanţa de Guvern nr. 114, prin care Ministerul Educaţiei a cerut ISJ Bihor să reducă încă 551 de norme didactice.

„Când am văzut că mai trebuie să dăm jos 551 de norme, după ce noi am desfiinţat, în luna august 2008, 786 de norme didactice, dintr-un total de 10.054 de norme, am rămas mut. Le-am comunicat celor de la Minister că nu vom putea ajunge la numărul de norme cerute de ei, sub nicio formă, apoi le-am solicitat să ne explice cum au raţionat când au luat o astfel de decizie. Am comunicat de asemenea că, la nivelul judeţului Bihor, am putea reduce maximum 276, 26 de norme, însă nici poveste de 551. Ei au gândit contabiliceşte. Am aflat apoi că a fost o greşeală de copy-paste”, a declarat Dorel Luca, inspectorul scolar general.

Soluţii propuse

„Nu ştiu care va fi numărul de norme pe care le vom reduce, în final, dar numărul maxim pe care le-am putea reduce, astfel încât să nu afecteze personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Vom lua o serie de măsuri pentru reducerea acestor norme prin comasarea claselor cu efective sub media prevăzută de lege, prin limitarea la o singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică pe comună.

De asemenea, disciplina «educaţie fizică» va fi predată de către învăţători, vom reorganiza reţeaua şcolară în mediul urban şi rural, precum şi centrele de execuţie bugetară, cu toate că nu sunt de acord cu această ultimă măsură, pentru că nu mi se pare normal să revenim la situaţia de acum 20 de ani, când contabila unui liceu lucra pentru încă 30 de şcoli. Ministerul nu a ţinut cont nici de particularităţile fiecărui judeţ. E dificil să reducem numărul şcolilor dintr-o comună unde există o şcoală maghiară şi una românească”, a spus inspectorul Dorel Luca.

„Nu vom lăsa cadrele didactice pe drumuri, le vom oferi alte posturi, înaintea concursurilor de ocupare a posturilor de titulari şi suplinitori”, a conchis Luca.

Crina Dobocan

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor