„Dorim să avem un muzeu viu, prin tehnologie”

„Dorim să avem un muzeu viu, prin tehnologie”
Noile investiții de la Muzeul Țării Crișurilor au rolul de a-l transforma într-o atracție regională. Muzeul a devenit prioritatea conducerii Consiliului Județean.

4,6 milioane de euro vor fi investiți în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, de pe strada Armatei Române nr. 1A. 21,7 milioane de lei reprezintă valoarea totală a proiectului pe fonduri europene, din care contribuția beneficiarului – Consiliul Județean Bihor – este de doar 2%. Adică 2,21 milioane de lei, circa 470.000 de euro.

Proiectul ar trebui finalizat în întregime până în 2020. După care, obiectivul este creșterea numărului de vizitatori la 30.000 de persoane, anual. Vor fi amenajate și vor primi dotări speciale secțiile de Istorie, de Artă și de Științele naturii.

În cadrul aceluiași proiect Regio, curtea Muzeului va primi un cu totul alt aspect. Porțile principale de acces vor fi reabilitate. Vor fi construite un amfiteatru și un spațiu de așteptare. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea fântânii, amenajarea spațiului verde, montarea unui sistem de iluminat și a unui mobilier urban nou, precum și reabilitarea cabinei de pază.

Muzeul Țării Crișurilor, nr. 1

Miercuri, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, a subliniat că Muzeul Țării Crișurilor a devenit prioritatea nr. 1 a Consiliului Județean. Mang anunță că licitația poate deja porni și speră să nu fie multe contestații, astfel încât executantul sau executații să poată fi cunoscuți în maximum 5 luni.

„A rămas în discuție un aspect: dacă să facem ca amenajările interioare să se constituie într-un modul, iar construcția exterioară (curtea interioară, gardul) să fie un alt modul, sau să fie licitate toate împreună, de către asocieri de firme. Personal, sunt pentru varianta cu două pachete – una pentru construcții, una pentru amenajări”, relevă Mang.

Celălalt vice, Traian Bodea, a ținut să facă o separație între actuala conducere a CJ și precedentele, care au blocat procesul de mutare a Muzeului Țării Crișurilor, începând din 2011.

„Dorim să avem un muzeu viu, prin tehnologie. De asemenea, Muzeul are rolul de a pune în valoare ceea ce este specific pentru istoria locului. Lumea trebuie să înțeleagă ce a fost spațiul Crișurilor – aici s-au întâlnit multe civilizații. Aici s-au întâlnit și civilizația Bizanțului și a Apusului”, a ținut să arate directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac.

Tot Aurel Chiriac a ținut să remarce aplecarea actualei conduceri a Consiliului Județean către soarta Muzeului. „Pentru noi a fost o surpriză plăcută faptul că Muzeul a devenit obiectivul nr. 1 pentru CJ Bihor, în perioada aceasta de guvernare. Într-adevăr, Muzeul Țării Crișurilor este o instituție emblematică pentru această parte a țării, prin patrimoniul pe care îl are și prin modul în care va fi valorizat”, declară Chiriac. Între sălile pentru expoziții ce vor fi amenajate la noul sediu al Muzeului, va fi și cea dedicată colecției Fekete.

„Fekete a realizat monumentul Aviatorilor, din București, printre altele. După război, s-a stabilit la Oradea și a murit în anii ’80. Ne-a donat nouă, Muzeului, colecția lui și avem obligația de a o transforma în expoziție permanentă”, a dat detalii directorul Chiriac.

Pe lângă acest proiect câștigat, ce va amenaja Muzeul până la nivelul etajului I, Consiliul Județean a depus un alt proiect pe transfrontaliere, cu valoarea de circa 3 milioane de euro. „Este un proiect important, depus împreună cu Primăria din Debrețin. Dacă totul merge bine, sper că în 2020 Muzeul va funcționa în integralitatea lui”, prevede directorul MTC.

Locurile de parcare

Întrebat despre locurile de parcare din jurul clădirii și grădinii noului Muzeu al Țării Crișurilor, Chiriac a precizat că vor fi amenajate locuri pentru 7 – 8 autocare, în spatele sediului ITM. Pentru automobile, vor fi în jur de 20 de locuri de parcare.

„Dar în jur sunt foarte multe locuri de parcare. Există soluții. Eu așa văd spațiul acela, ca pe un circuit cultural, cu Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Francmasoneriei, Biblioteca Județeană, Grădina Zoologică”, parează directorul observația că 20 de locuri de parcare ar fi, totuși, prea puține.

Între timp, a demarat mutarea patrimoniului muzeal din Palatul Baroc în noul sediu de pe strada Armatei Române, din clădirea reabilitată a fostei Garnizoane. Chiriac estimează că mutarea va fi finalizată până la începutul lunii mai. Anul Domnului 2018.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor