Doru Roman deschide cu o prima auditie absoluta stagiunea Filarmonicii din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Doru Roman deschide cu o prima auditie absoluta stagiunea Filarmonicii din Timisoara
Doru Roman deschide cu o prima auditie absoluta stagiunea Filarmonicii din Timisoara
O primă audiţie absolută, interpretată de un adevărat performer al premierelor muzicale pe scena din România, apoi celebra Simfonie a destinului: aceasta este formula în care începe, astă-seară, stagiunea Filarmonicii din Timişoara.

Unul dintre cei mai renumiţi muzicieni români este solistul primului concert vocal-simfonic al stagiunii 2012/2012 a Filarmonicii Banatul. Maestrul Doru Roman va intepreta, cu orchestra simfonică timişoreană, în primă audiţie absolută Concertul pentru vibrafon, cor şi orchestră de Adrian Enescu. Evenimentul va avea loc în 5 octombrie, de la ora 19, în sala Capitol. La concert participă şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.

Născut la Timişoara în 1963, maestrul Doru Roman a absolvit liceul de muzică în oraşul natal, apoi Academia „Gh. Dima” din Cluj Napoca, obţinând titlul de master la clasa Grigore Pop. Este din 1990 membru al orchestrei Filarmonicii Banatul şi, din 2007, solist al acesteia. Component al ilustrului Trio Contraste, ansamblu căruia unii dintre cei mai importanţi compozitori îi dedică lucrările lor, Doru Roman a fost solistul unui număr impresionant de prime audiţii absolute, introducând în circuitul artistic creaţii consistente valoric.

Inovaţia sunetului în percuţie şi performanţele artistice ale interpretărilor sale, rafinamentul, originalitatea şi căutarea perpetuă, profundă, a sensului în muzica nouă, l-au impus drept unul dintre cei mai valoroşi arişti ai noii sensibilităţi în muzica cultă.

Concertul vocal-simfonic condus de Radu Popa va continua cu Simfonia a V-a în do minor, op.67 de Ludwig van Beethoven. « Se spune că simfonia destinului, aşa cum mai este denumită Simfonia a V-a de Beethoven, ar fi cea mai notorie lucrare din toată muzica clasică. Despre ea ştiu câte ceva şi acei care n-au intrat vreodată la un concert simfonic, sau nu ascultă muzică de acest gen. Totul a pornit de la valoarea simbolică a motivului iniţial, patru note care ar reprezenta destinul care bate la uşă », subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronica concertului.

Foto © fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !