Dosare de handicap, verificate

9Comentarii
Dosare de handicap, verificate
Din 899 de dosare verificate au fost propuse pentru reevaluare un număr de 98 de persoane.

La nivelul judeţului Bihor s-a demarat acţiunea de verificare a dosarelor persoanelor cu handicap. Conform normelor în vigoare o comisie formată din specialişti desemnaţi de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a „luat la puricat” dosarele. Stabilirea localităţilor de interes s-a făcut în funcţie de frecvenţa unui anumit tip de handicap, iar selectarea dosarelor, după incidenţa afecţiunilor.

În acest sens, în luna iulie 2010, au fost verificate un număr de 899 dosare de pe raza localităţilor: Aleşd,  Vaşcău, Vadu Crişului, Ţeţchea, Bratca, Batăr, Cefa, Nojorid, Gepiu, Sânnicolau Român, Sânmartin, Sălacea, Oradea. Dintr-un total de 899 dosare verificate au fost propuse pentru reevaluare un număr de 98 persoane.

„Acest fapt nu se datorează în exclusivitate neconcordanţei dintre starea persoanei încadrate în grad de handicap şi diagnosticul înscris în actele medicale, ci mai ales datorită documentaţiei insuficiente din care nu reiese în mod indubitabil starea de fapt a persoanei încadrate în grad de handicap. În urma controlului efectuat, s-a constatat faptul că majoritatea certificatelor persoanelor propuse spre reevaluare au fost eliberate în perioada 2001-2006, pe baza unor acte medicale insuficiente, spre deosebire de certificatele eliberate în perioada 2007-2010, care cuprindeau acte medicale mai concludente în vederea încadrării în grad de handicap”, a precizat Simona Iancu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.

Nereguli

Din cele 127 persoane verificate la domiciliu s-a constatat o neconcordanţă între starea persoanei şi gradul de handicap la un număr de 23 cazuri. Persoanele cu handicap care nu au fost găsite la domiciliu au fost propuse pentru reevaluare. „Persoanele cu handicap propuse pentru reevaluare îşi vor completa dosarele cu acte medicale concludente care să evidenţieze starea de fapt a acestora, iar Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bihor va reevalua aceste persoane în baza noii documentaţii şi a criteriilor legale în vigoare”, a concluzionat Simona Iancu.

S.Al.

Taguri: , ,


9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor