Dosare multe pentru procurorii de la parchetele locale

ORADEA – Procurorii de la Parchetele de pe lângă judecătorii sunt cei mai aglometaţi pe linie de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale. Asta deoarece procurorii de la aceste unităţi de parchet participă şi la judecarea cauzelor penale şi civile.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în cursul anului 2007, la unele parchete de pe lângă judecătorii, cum ar fi spre exemplu Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, unitatea a funcţionat cu un singur procuror, respectiv primul procuror până în luna iulie 2007, iar la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Negreşti-Oaş, Marghita, Salonta, precum şi Satu-Mare, schemele de personal fiind incomplete s-a ajuns ca încărcătura pe procuror să fie foarte mare, pe lângă activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale şi participarea la judecarea cauzelor penale şi civile aceşti procurori desfăşoară şi celelalte activităţi specifice parchetelor.

Pentru a echilibra volumul de activitate la nivelul unităţile de parchet şi încărcătura pe procuror, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a preluat şi soluţionat 100 cauze, iar conducerea Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu-Mare, a preluat şi soluţionarea 150 cauze de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu-Mare.

În acelaşi document se mai arată că în cursul anului trecut a crescut competenţa parchetelor de pe lângă judecătorii, fără să se asigure corelativ numărul de procurori şi de personal auxiliar de specialitate, fapt ce a generat o disfuncţionalitate, volumul de activitate nefiind corelat cu numărul de procurori necesar pentru a face faţă volumului sporit de cauze penale, iar noua schemă aprobată la finele anului 2007, nu a rezolvat problemele chiar dacă la unităţile locale de centru, s-au reaşezat numărul de procurori şi de grefieri (în creştere cu 1-2), deoarece în continuare acestei unităţi se confruntă cu 4 până la 8 posturi vacante de procurori.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !