Douã termene de platã a taxelor locale

1Comentariu
Taxe locale mai mari cu cel mult 50% peste nivelul din Codul Fiscal. Doar douã termene de platã a acestora. Obligativitatea agentilor economici care desfãsoarã activitãti de alimentatie publicã de a plãti anual o taxã de pânã la 3.000 de lei, cuantumul acesteia urmând sã fie stabilit de cãtre fiecare consiliu local în parte.

Acestea sunt doar câteva dintre modificãrile Codului Fiscal, în ceea ce priveste taxele locale. Consiliile locale vor putea majora anual impozitele si taxele locale cu maxim 50% peste nivelul prevãzut în Codul Fiscal. Reglementãrile în vigoare prevãd posibilitatea ca autoritãtile locale sã majoreze taxele pentru proprietãti si vehicule, dar nu precizeazã o limitã. Astfel s-a ajuns la situatii aberante în care impozitele au fost mãrite cu 200% în cazul clãdirilor neevaluate.

Noua variantã a Codului stabileste cã indexarea impozitelor si taxelor locale se va face o datã la trei ani,tinând cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare pânã la sfârsitul celor trei ani, când inflatia depãseste cumulat 10%. Impozitele si taxele locale vor avea douã termene de platã: 31 martie si 30 septembrie, fatã de patru termene în prezent. Impozitele mai mici de 50 de lei urmeazã sã fie achitate integral pânã la primul termen mentionat.

Diferentieri si majorãri

Începând cu 2007, dacã varianta Codului Fiscal va fi aprobatã, se va diferentia impozitul plãtit de proprietar de taxa datoratã de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau folosintã. În plus, persoanele juridice vor primi o bonificatie de pânã la 10% pentru plata anticipatã a impozitelor si taxelor.

Modificãrile Codului Fiscal prevãd majorarea taxelor locale pentru clãdiri, terenuri si autovehicule. Astfel pentru locuinte cu o suprafatã mai mare de 150 metri pãtrati, valoarea impozitului se va majora cu 10% pentru fiecare 100 de metri pãtrati sau fractiune din aceastã suprafatã. Impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 cmc vor fi dublate, iar pentru masinile cu capacitate mai mare taxele vor fi de minim 800 lei.

Specialistii cred cã modificãrile aduse Codului Fiscal sunt spre binele autoritãtilor locale, mãrindu-le competentele. „Prin acest proiect se doreste lãrgirea competentelor autoritãtilor locale. O nouã viziune asupra taxelor si impozitelor. Se doreste o extindere a puterii autoritãtilor locale”, este de pãrere Valerian Susa, vicepresedintele Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati Bihor.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor