Două centuri în jurul Oradiei

2Comentarii
Două centuri în jurul Oradiei
Prezent la Oradea sâmbătă, noul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR), Dorin Debuceanu, a promis începerea lucrărilor la şoseaua de centură, în condiţiile unor modificări semnificative ale proiectului iniţial, dar şi o centură nouă, legată de drumul expres Oradea – Arad.

Patru benzi

Conform acestuia, noul proiect prevede lărgirea drumului la patru benzi pe toată lungimea de 16 km, inclusiv pe porţiunea construită de Primărie, între Calea Devei şi Calea Aradului, lucrare pentru care s-a alocat, la nivelul Guvernului, bugetul de 400 de miliarde de lei vechi, din Fondul Naţional de Dezvoltare şi din Fondul Special al executivului.

Proiectul expus sâmbătă cuprinde, pe lângă lărgire, şi două poduri noi nouţe, din care unul era deja prevăzut ca etapă a III-a într-un mai vechi proiect al Primăriei. Ca noutate absolută, Dorin Debuceanu a punctat că, pentru evitarea strangulării circulaţiei pe Podul Densuşianu, care nu poate fi lărgit, s-a găsit soluţia construirii unui nou pod în amonte, fiecare dintre acestea urmâd să preia un sens de mers.

Un al doilea pod de pe centură, în fapt o pasarelă rutieră, ar traversa calea ferată din zona complexului Metro şi ar ieşi într-un sens giratoriu amenajat în zona fostului punct de control rutier din Calea Clujului. Aceasta este prevăzută la o lungime de 800 metri.

A doua centură

Directorul Companiei a promis că în toamnă se vor începe lucrările pentru o a doua centură a Oradiei, necesară cu atât mai mult cu cât actualul drum ocolitor devine o soşea interioară, datorită extinderii municipiului.

Viitoarea centură este proiectată astfel încât să lege Oradea la drumul expres Oradea – Arad, de la Satu Nou, cu o lungime de 135 de kilometri şi cu o lăţime de 22 de metri. Conform directorului Debuceanu, drumul va traversa prin spatele satului Livada, prin Cihei, prin spatele Băilor 1 Mai şi prin spatele comunei Oşorhei, lângă satul Cheriu, ajungând până în DN 1.

Şantierul drumului de centură a mai fost inaugurat o dată, anul trecut, de ministrul Ludovic Orban, când Selina – executanta lucrării, a scos utilajele pe porţiunea din zona CET-ului II. Munca a fost apoi stopată, din cauză că ministrul a decis că se impune lărgirea la patru benzi a drumului.

Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor