Doua compozitii ale lui Oschanitzky interzise de comunisti vor fi interpretate in premiera la Timisoara

De Simona Popovici Donici
Franz Metz
Franz Metz
Două lucrări ale lui Richard W. Oschanitzky, interzise în timpul regimului comunist, vor fi interpretate în primă audiţie în cadrul unui concert- eveniment la Domul Romano-catolic din Piaţa Unirii, Timişoara, de organistul Franz Metz şi baritonul Wilfried Michl (bariton). Prima dintre ele a fost compusă de celebrul muzician timişorean la vârsta de 14 ani.

Evenimentul va avea loc miercuri, 1 august 2012, de la  ora 19.30, iar accesul publicului la concert va fi liber.
“Programul muzical cuprinde lucrări de Richard W. Oschanitzky, Johann Sebastian Bach, Johann Michael Haydn, Franz Liszt, Marcel Dupré.

„În centrul evenimnentului stau cele două lucrari de Richard W. Oschanitzky (1939-1979 ): Ave Maria şi Sieben Gesange um Wort, Licht und Heil (Şapte cântece pentru cuvânt, lumină şi mântuire). Ave Maria este una dintre primele lucrări al compozitorului. A fost compusă în 3 decembrie 1953, deci la vârsta de numai 14 ani, la Timişoara.

Ciclul de şapte cântece a fost compus între 1974-75 la Bucureşti şi la Sinaia, unde a poposit de mai multe ori. Abia dupa moartea compozitorului au putut fi descoperite aceste lucrări de către dirijorul Peter Oschanitzky, fratele compozitorului. În timpul vieţii, aceste lucrări nu au putut fi interpretate: regimul comunist nu a admis prezentari în public a muzicii religioase. Acestea puteau fi interpretate numai strict în cadru bisericesc, fără afişe, fără programe.

Cu toate că Richard W. Oschanitzky ştia acest lucru, a compus mai multe lucrări religioase. Acest lucru probabil pur şi simplu prin voinţa personală de a lăuda pe Dumnezeu prin opusuri proprii. Pentru ciclul de cântece a scris chiar şi textul. Se ştie că Oschanitzky a scris mai multe poezii şi textele pentru propriile compoziţii.

Aceste două lucrări vor fi interpretate în Domul timişorean, deci în acelaşi loc unde a fost cântată într-o liturghie o altă lucrare de a sa de la vârsta de numai 12 ani,  Gloria pentru cor, orgă şi orchestră sub bagheta lui Franz Stürmer. Din păcate se cunoaşte mult prea puţin despre aceasta parte a creaţiei şi vieţii lui Richard W. Oschanitzky, care în timpul vieţii a fost apreicat drept cel mai mare pianist de jazz din estul european”, a subliniat maestrul Franz Metz. 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !