Două decese printre poştaşi

Două decese printre poştaşi
Deva – Efortul uriaş al lucrătorilor din Poştă a dus la decesul a două factoriţe din Petrila şi Lupeni numai în anul acesta. Una dintre ele a decedat ca urmare a unei comoţii cerebrale, din cauza efortului prea intens depus. La aceasta se adaugă salariile mizere de 400 de lei. În plus, cea mai mare parte a lor acuză boli ale oaselor şi articulaţiilor provocate de genţile supraîncărcate.

Lipsa de personal, salarii mizere şi mai ales decesul unor persoane de boli dobândite în timpul serviciului îi determină pe angajaţii Poştei Române să protesteze într-un mod original.

„Ordonanţa 79/2001 nu ne permite să facem grevă ca toată lumea. De aceea noi vom protesta respectând strict instrucţiunile de serviciu şi timpii normaţi de muncă, ceea ce duce la nemulţumiri ale clienţilor la ghişee, lungirea perioadei de distribuţie a pensiei şi a presei, spre exemplu. Munca prestată de poştaşi şi oficianţi se va face „ca la carte”, ceea ce ar reduce activitatea lor la 70% din timpul pe care-l prestează acum. Schema are 60 de posturi neocupate şi există imposibilitatea legală de a fi angajate alte persoane în locul celor decedaţi sau pensionaţi, ceea ce face ca personalul să lucreze şi în locul acestora”, declară Ion Pavel, lider sindical Poşta Română Hunedoara.

Protestul angajaţilor poştei va avea loc abia după 1 ianuarie 2007, pentru a nu umbri sărbătorile pensionarilor care-şi aşteaptă pensia.

Efortul uriaş al lucrătorilor din Poştă a dus la decesul a două factoriţe din Petrila şi Lupeni numai în anul acesta. La acesta se adaugă salariile mizere de 400 de lei, minimum, indexabile doar cu rata inflaţiei. În plus, cea mai mare parte a lor acuză boli ale oaselor şi articulaţiilor provocate de genţile supraîncărcate.

„În judeţ, majoritatea factorilor poştali sunt femei. Normele de protecţie a muncii arată că femeile trebuie să care 12 kg şi bărbaţii 15 kg. Ori, la noi, maximum de greutate este de 29 kg. Ele sunt nevoite de multe ori să solicite ajutorul bărbaţilor lor pentru uşurarea sarcinii”, susţine Ion Pavel, lider sindical al Poştei Hunedoara.

Lucrătorii poştei spun că nici nu se miră de cozile uriaşe care se formează la ghişee şi care au drept cauză principală programele informatice depăşite.

Totul duce la nervozitate din partea clienţilor şi la scăderea numărului de prestaţii oferite populaţiei care se orientează către alte servicii poştale care tarifează la preţuri de până la 20 de ori mai mari.

Angajaţii Poştei speră că cei aflaţi la guvernare vor remedia situaţia, altfel data de începere a protestului lor este estimată la 7 ianuarie.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase