Două ferestre către Europa

5Comentarii
Două ferestre către Europa
ORADEA – A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, pe 21 august orădenii să participe la manifestările intitulate generic „Fereastră deschisă spre Europa”.  Concert Cargo 21.08.2007 Concert Istvan a Kiraly pe stadion 21.08.2007 Concurs de majorete 21.08.2007 Public numeros prezent marti la concert 22.08.2007 Caravana Florilor: Artificii in centru 21.08.2007 video Video Video Video

Anul acesta concitadinii noştri au avut parte chiar de două ferestre deschise şi, în ciuda riscului de a-i trage curentul, singurul inconvenient a fost acela între a alege spre care dintre cele două îşi vor îndrepta atenţia. Astfel, pe „fereastra” din Piaţa Independenţei, cei dornici de distracţie i-au putut urmări pe cei de la Hi-Q şi Cargo, în deschiderea cărora au cântat veteranii rockului orădean din trupa Miraj. În alt colţ de oraş, pe stadion, amatorii de operă rock puteau urmări superproducţia Ştefan Regele, avându-i în distribuţie pe Varga Miklos şi Vikidal Gyula.

Rock pe ritm de fugă

Aşa cum era de aşteptat, programul din parcarea de pe str. Independenţei, gândit iniţial cu scopul de a se încheia până la ora spectacolului de pe stadion, a fost dat peste cap. Neprogramaţi iniţial, cei de la Miraj şi-au început reprezentaţia la o jumătate de ceas după ora la care era anunţată urcarea pe scenă a celor de la Hi-Q. După o scurtă incursiune prin rock-ul anilor 60-70, împreună cu old-boys orădeni, cei de la Hi-Q au confirmat prejudecata că e mult mai greu să prestezi live, decât în liniştea studioului. Totuşi, beneficiind de popularitatea unor piese care au invadat posturile radio în cei 10 ani de activitate a grupului, ei au reuşit să întreţină o atmosferă agreabilă pentru cei 3-4000 de spectatori.

În fine, vedetele serii, rockerii de la Cargo, ultimii care au urcat pe scenă, au fost nevoiţi să aleagă o „scurtătură”, pentru a se încadra într-un program care oricum fusese demult depăşit, astfel încât reprezentaţia lor s-a încheiat exact în momentul în care publicul îşi intrase în voce. Graba organizatorilor s-a văzut şi în faptul că nici nu coborâseră bine timişorenii de pe scenă că a început focul de artificii care a trântit fereastra, şi a închis seara de concerte.

„Ştefan, regele”, reloaded

Mult mai punctuale au fost însă gazdele cu spectacolul de pe Stadionul Municipal. Chiar dacă nu a adunat decât 7-8000 de spectatori, faţă de 500.000 câţi a avut aceeaşi reprezentaţie, cu aceeaşi distribuţie, în 2003, la Şumuleu-Ciuc, spectacolul a fost bine primit de publicul orădean, format în majoritate covârşitoare de membrii comunităţii maghiare locale. Singurul reproş al celor prezenţi a fost legat de sonorizare. În rest, atmosferă vibrantă, steaguri ale Ungariei Mari, bannere şi, desigur, refrene arhicunoscute la aproape un sfert de secol de la lansarea operei.

Pe scurt, opera tratează conflictul dintre Regele Ştefan (Varga Miklos), care dorea creştinarea maghiarilor, şi fratele său păgân Kopany (Vikidal Gyula). Impresionante sunt efectele pirotehnice, dar şi modalităţile de exprimare artistică, care merg de la cele convenţionale până la cele mai puţin obişnuite. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat caracterul de superproducţie al spectacolului, 20 de actori profesionişti din România şi Ungaria, precum şi peste 100 de dansatori concurând pentru reuşita întâmplării.

Seara s-a încheiat cu imnul Ungariei şi un grandios foc de artificii, mult mai grandios decât cel de la concertul din centru. Asta poate pentru că publicul de la stadion a plătit 15 lei pentru un bilet…

Valentin Buda5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor