Două spații de joacă închise de protecția consumatorilor, în Oradea! Opt firme amendate

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
2Comentarii
Locuri de joacă verificate
Locuri de joacă verificate
Opt amenzi contravenţionale în valoare de 53.000 lei au fost aplicate de protectorii consumatorilor bihoreni.

În perioada 18.06.2019 – 02.07.2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale în spaţiile de joacă pentru copii. Controlul a cuprins 275 operatori economici din toate judeţele ţării.

Au fost aplicate 168 sancţiuni contravenţionale din care 103 avertismente şi 65 amenzi contravenţionale în valoare de 324.000 lei.
În urma verificărilor, a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 70 operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate, la trei dintre operatorii economici controlaţi, dispunându-se sancţiuni complementare, respectiv interzicerea utilizării echipamentelor de agrement amplasate pe spaţiile de joacă până la eliminarea deficienţelor și măsura opririi definitive de la exploatare a unor echipamente cu probleme la rampele de acces și paviment, până la remedierea defecțiunilor, evaluarea conformității acestora și emiterea unui certificat de conformitate de către un organism de certificare.

Controlul a depistat echipamentele de agrement rupte, cu elemente sparte, ciobite, frânghii rupte, podeţe cu dale din lemn putrezite sau lipsă, cuie ruginite etc, elemente menite a pune în pericol integritatea utilizatorilor, respectiv a copiilor.

Două locuri de joacă închise temporar

În cadrul acţiunii tematice, protectorii consumatorilor bihoreni au verificat 15 operatori economici. La 10 dintre aceştia fiind constatate deficiente.
Abaterile constatate în timpul acțiunilor de control s-au referit la lipsa avertizării utilizatorilor spaţiilor de joacă pentru copii cu privire la potenţialele pericole, aşa cum au fost ele identificate în cadrul analizei de risc în exploatare, inclusiv asupra vârstei minime, limitei de greutate, înălţimii sau stării de sănătate a consumatorilor, după caz.

Lipsa datelor de identificare ale producătorului echipamentului, prezenţa rupturilor în plasele de siguranţă ale echipamentelor de joacă şi lipsa dovezii igienizării, dezinfectării echipamentelor de joaca au fost de asemenea nereguli des întâlnite de către inspectori.

În urma acţiunilor de control, au fost întocmite 10 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale. Patru dintre acestea au fost avertismente şi opt amenzi contravenţionale în valoare de 53.000 lei. În urma verificărilor a fost de asemenea dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului la doi operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate.

„CJPC Bihor va continua aceste acţiuni pe toată durata vacanţei de vară, spaţiile de joacă pentru copii vor râmâne sub atenta noastră supraveghere şi nu vom tolera nici o abatere de la prevederile legale”, a precizat Giani Bura, inspectorul şef al CJPC Bihor.

Consumatorii bihoreni pot adresa sesizări şi reclamaţii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la sediul din Oradea, str. Sucevei, nr.4/a, telefon: 0259431817, sau prin completarea formularului de reclamaţii şi sesizări online de pe site-ul www.anpc.ro.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor