Dr. Anca Domnica Grigorescu de la Casa de Pensii Bihor, pedeapsă cu executare, iar asistentul său Pelle Johannes Ladislaus, cu suspendare

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
2Comentarii
Dr. Anca Domnica Grigorescu de la Casa de Pensii Bihor, pedeapsă cu executare, iar asistentul său Pelle Johannes Ladislaus, cu suspendare
Doctoriţa Anca Grigorescu a primit 2 ani şi 6 luni, cu executare, iar asistentul său, Pelle Johannes, 3 ani cu suspendare.

Judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat, miercuri, în dosarul în care doctoriţa Anca Domnica Grigorescu şi asistentul său, Pelle Johannes Ladislaus, au fost judecaţi pentru luare de mită în formă continuată.

Inculpată de procurorii DNA Oradea pentru 158 de fapte de luare de mită în formă continuată, dr. Anca Grigorescu, de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni, cu executare. Asistentul său, Pelle Johannes Ladislaus (acuzat de luare de mită în formă continuată, complicitate la luare de mită şi dare de mită), a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani.
Pe o perioadă de 3 ani, celor doi li s-a interzis dreptul de a profesa la Casa Judeţeană de Pensii Bihor.

Totodată, Pelle este obligat să muncească 3 luni în folosul comunităţii. În plus, fiecare va avea de plătit suma de 15.000 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

În privinţa dr. Grigorescu, magistraţii au cerut şi confiscarea sumei de 27.036,64 de lei, reprezentând totalul sumelor primite cu titlul de mită.

„În baza art. 289 alin. 3 din CP, dispune confiscarea sumei de 27.036,64 lei de la inculpata Grigorescu Anca Domnica, reprezentând totalul sumelor primite de către aceasta cu titlu de mită. În baza art. 404 al 4 lit. c din CPP rap. la art. 249 alin. 1 din CPP, menţine sechestrul asigurător dispus prin Ordonanţa procurorului din data de 17.06.2015, emisă în dosarul nr. 68/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, asupra bunurilor inculpatei Grigorescu Anca Domnica, iar în baza art. 20 din Legea nr. 78/2000 instituie sechestru asigurător asupra sumei de 27.036,64 lei, consemnată de inculpata Grigorescu Anca Domnica la Trezoreria Municipiului Oradea, conform chitanţei seria TS076 nr. 20100272584/20.10.2017, la dispoziţia instanţei de judecată”, se arată în motivarea pe scurt a judecătorilor.
Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Stare de fapt

Reamintim că, în noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe medicul specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Grigorescu Anca Domnica, pentru luare de mită în formă continuată (158 de acte materiale). În acelaşi dosar a fost trimis şi asistentul medical Pelle Johannes Ladislaus, pentru luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), complicitate la luare de mită în formă continuată (24 de acte materiale) şi dare de mită în formă continuată (3 fapte).

Procurorii au reţinut că, în perioada 11 mai-11 iunie 2015, Grigorescu a primit în mod direct, repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani care nu i se cuveneau, totalizând 27.036 lei.

„Banii respectivi au fost primiți de inculpată în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv în legătură cu: emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență şi prelungirea concediului medical peste 90 de zile”, au arătat procurorii anticorupţie în rechizitoriu.

Pelle a fost acuzat că a primit de la Grigorescu mai multe sume de bani obţinute de aceasta de la pacienţi, dar şi că a preluat de la pacienţi acte medicale şi sume de bani pe care ulterior le-a remis şefei sale.

„În același context, inculpatul Pelle Johannes Ladislaus a primit în mod repetat, de la o parte din persoanele care s-au prezentat la cabinetul medical Grigorescu Anca Domnica, sume de bani din a căror valoare s-a putut stabili în mod cert doar suma totală de 1.122 lei. Acești bani au fost primiți de inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de asistent medical privind asigurarea activității de secretariat la cabinetul medical, la completarea deciziilor medicale în conformitate cu criteriile de diagnostic clinic și funcțional, la întocmirea și evidența dosarelor existente etc.”, au mai arătat procurorii DNA.

Grigorescu Anca Dominica și Johannes Ladislaus Pelle, foști angajați în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimit...
Cinci medici şi cinci asistenţi, dar şi funcţionari sunt „căutaţi” de mită. UPDATE | Cele 10 halate albe de la Expertiză au făcut 1 milion de euro din corupţie. Joi, în timp ce toţi cei zece angajaţi ai Comisiei de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii erau duşi la instanţă cu propunere ...

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor