Dr. Bumbu, trimis în instanţă

De Crina Dobocan
9Comentarii
Dr. Bumbu, trimis în instanţă
Juriştii UO îi recomandă dr. Bumbu să acţioneze în instanţă hotărârea consiliului Facultăţii de Medicină.

Biroul Juridic al Universităţii din Oradea a răspuns contestaţiei depuse de prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu în legătură cu hotărârea Consiliului Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) din Oradea. Cu 8 voturi împotrivă, 8 pentru şi 5 abţineri, membrii Consiliului Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea i-au invalidat candidatura la decanat pentru că nu şi-a completat CV-ul în format europass. Reputatul urolog orădean a contestat faptul că i-a fost invalidată candidatura fără să fi fost audiat de Consiliul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, aşa cum s-a întâmplat cu contracandidaţii săi: Adrian Maghiar şi Florian Bodog. Adrian Maghiar şi Florian Bodog au primit avizul Consiliului Facultăţii de Medicină şi Farmacie pentru a putea participa la concurs.

Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, la concursul pentru postul de decani pot să participe doar persoanele care au primit avizul facultăţii, pe baza audierii în plenul acestuia.

„Organizarea concursului este atribuţia rectorului instituţiei, dar desfăşurarea acestuia se face pe baza unei metodologii elaborate de senat ca «cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul universităţii (art. 213, alin. 1 din Legea Educaţiei Naţionale), iar avizarea potenţialilor candidaţi este atribuţia consiliului facultăţii. Aceştia vor fi avizaţi de consiliul facultăţii cu votul majorităţii simple a membrilor acestuia”, se arată în documentul semnat de cons. jr. Anca Bulmaci, şeful Biroului Juridic al UO.

În instanţă

Totodată, juriştii citează şi art. 42 şi 56 alin. 4 din Carta Universităţii din Oradea, potrivit cărora: „Consiliul facultăţii reprezintă organismul decizional şi deliberativ al facultăţii” şi acordă avizul candidaţilor care „îndeplinesc condiţiile legale ori condiţiile prevăzute de prezenta cartă”.

Juriştii Anca Bulmaci şi Romulus Indrieş mai preciează şi că ghidul ce desfăşurare a concursului public pentru funcţia de decan 2016-2020, prevede la art. 11 posibilitatea contestării desfăşurării şi rezultatelor concursului, dar textul nu se referă la procedura de obţinere a avizului din partea Consiliului facultăţii.

„În lipsa altor prevederi clare, apreciem că dacă contestatorul se consideră discriminat de hotărârea consiliului facultăţii are posibilitatea acţionării acestuia în instanţă pentru realizarea dreptului pretins”, mai este precizat în răspunsul juriştilor.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor