Dr. Gheorghe Carp: Vreau condiţii de lux pentru pacienţi!

1Comentariu
Dr. Gheorghe Carp: Vreau condiţii de lux pentru pacienţi!
A reuşit să amenajeze secţiile Spitalului Clinic Municipal la standarde occidentale, a încheiat un contract cu un operator privat, deschizând unul dintre cele mai moderne centre de dializă din ţară, iar după acelaşi model doreşte şi înfiinţarea unui centru oncologic, cât şi a unui centru de instruire multidisciplinar. Ţine să ofere condiţiile optime doctorului Gheorghe Bumbu pentru a se putea realiza transplant renal şi la Oradea. Este vorba despre dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Municipal Oradea, protagonistul interviului nostru de azi. Video 1 2

Ce a stat la baza transformării Spitalului Clinic de Copii în Spital Clinic Municipal?

În prima fază nu s-a pornit de la această idee, ci de la eficientizarea Spitalului de Copii. Apoi s-a decis şi transferul anumitor secţii de la Spitalul Judeţean. Aceasta în condiţiile în care noile normative ale Ministerului Sănătăţii prescriu anumite cubaje şi suprafeţe, cât şi circuite în funcţie de anumiţi parametri. Judeţeanul avea minim de suprafaţă, iar noi excedent. Într-o primă fază, cei de la Judeţean şi-au exprimat dorinţa să vină acele secţii care se află la coadă în ceea ce priveşte prestigiul eficienţei. În cele din urmă s-a ajuns la negocieri la sânge să se hotărască cine vine. Până în prezent au venit secţiile de Hematologie şi cea de Interne II. Urmează Dializa şi Nefrologia, apoi va veni Urologia.De unde aţi obţinut cele mai multe fonduri şi cum aţi reuşit să atrageţi investitorii şi sponsorii?

Primele fonduri le-am primit din partea Consiliului Local în 2003, cu care s-au renovat subsecţii şi două lifturi care erau vechi de peste 30 de ani. În 2004 s-au primit bani de la Ministerul Sănătăţii, cu care am început să reabilităm Secţia de ATI. În acelaşi an am primit o donaţie de la o fundaţie italiană, în valoare de 70.000 de euro, prin Episcopia Greco-Catolică Oradea. Cu aceşti bani am pus la punct Secţia de Chirurgie Pediatrică.

În 2005 am primit fonduri de la minister şi de la Consiliul Local. La sfârşitul anului 2006 aveam fonduri de peste 25 miliarde de lei vechi, bani cu care am demarat în 2007 lucrări de reparaţie şi întreţinere la farmacia şi laboratorul spitalului. Astfel, în cei patru ani am primit 50 miliarde de lei vechi de la CL, de la care avem promisiuni că vom primi şi anul acesta în jur de 40 miliarde de lei vechi. De la Ministerul Sănătăţii am primit aproximativ 85 miliarde de lei, iar din donaţii alte 10 miliarde, la care se adaugă şi cei 70.000 de euro. Anul acesta aşteptăm o finanţare pe fonduri structurale pentru dotarea Ambulatorului în valoare de un milion de euro.Cum v-a venit ideea cu Centrul de Dializă, care să fie dotat şi gestionat de o firmă privată?

Cu încuviinţarea municipalităţii s-a încheiat un contract de încredinţare-concesionare a 4.000 mp unei firme nemţeşti, care se angaja să investească pe puţin 500.000 de euro în infrastructură şi în jur de un milion de euro în dotare. Am obţinut un centru modern, ce oferă condiţii occidentale pacienţilor. Vreau ca pacienţii spitalului să aibă practic condiţii de lux! Firma care are centrul în gestionare pe 25 de ani s-a angajat să schimbe aparatura la trei ani, aparatură care oferă riscul cel mai mic de contaminare. Operatorul la care am apelat lucrează la standarde germane şi americane, având deschise în întreaga lume peste 2.500 de astfel de centre. Dacă acest proiect s-ar fi derulat prin Ministerul Sănătăţii, cu siguranţă nu s-ar fi ajuns la aceleaşi rezultate şi într-un timp atât de scurt.Aţi îndrăznit să promovaţi ideea înfiinţării Centrului Oncologic la Spitalul Municipal. Îl vom vedea realizat la Oradea?

În ciuda tuturor eforturilor de a transforma Secţia de Oncologie de la Judeţean în Centru Oncologic, şi astăzi ne aflăm cam în acelaşi stadiu. Trebuie să materializăm cât de repede posibil acest proiect, având în vedere incidenţa cazurilor de cancer în Bihor. Am luat legătura cu cei de la Universitatea de Medicină din Amsterdam şi cu un mare operator de specialitate din Europa. Există posibilitatea ca acest Centru să funcţioneze la Oradea în cel mult un an de zile. S-ar merge pe modelul Centrului de Dializă. Firma respectivă ar investi în construcţia clădirii şi în dotare. În acest sens s-a depus la ASP Bihor o scrisoare de intenţie, scrisoare care va ajunge şi la Prefectură. Cât timp centrul se va afla în construcţie, Universitatea din Amsterdam s-a oferit să ne instruiască şi personalul medical.Spitalele se confruntă cu problema accesului aparţinătorilor în spital în afara programului de vizită. Cum aţi rezolvat problema?

Orele de vizită trebuie să fie astfel alese încât să nu pericliteze activitatea medicală, iar numărul vizitatorilor să fie limitat. La spitalul nostru, o dată cu intrarea pe secţie, fiecare vizitator primeşte halat şi botoşei de unică folosinţă. Totuşi, în cazuri excepţionale vizitatorul poate intra pe secţie, însă numai cu aprobarea medicului-şef.Cât de curând va fi transferată la Spitalul Municipal şi Secţia de Urologie a dr. Gheorghe Bumbu…

Urmărim ca în spitalul nostru să aducem secţii performante, cu prestigiu, deoarece suntem conştienţi că în viitor prestigiul şi nivelul de competenţă vor atrage bolnavii şi în acelaşi timp îi vor scuti de deplasări în alte spitale din ţară ori străinătate. Prin aducerea acestei secţii, se îndeplineşte un vechi vis de-al meu, de a comasa la un loc secţii care se leagă între ele: am adus Hematologia, am creat acest Centru de Dializă, vine Nefrologia şi o secţie chirurgicală precum Urologia. Nu doresc să profit de prestigiul secţiei dr. Bumbu, ci să ofer acele condiţii pe care le merită un mare urolog pentru a face ceea şi-a dorit să îndeplinească. Doresc să ofer condiţii optime ca în cel mult un an şi jumătate să se poată efectua, şi la Oradea, transplant renal în condiţii ideale.Nu vedeţi o posibilă concurenţă în perspectiva deschiderii spitalului privat Pelican în vecinătatea Spitalului Municipal?

Spitalul Municipal e antrenat într-un sistem competiţional. Concurenţa creează progres. Nu mă sperie concurenţa. Nu am avut vreo veleitate pentru a lucra în sistemul privat. Îi admir pe cei care se înhamă la un risc atât de mare. Şi eu am apelat la domeniul privat pentru a realiza Centrul de Dializă. Vom urma aceeaşi cale cu Centrul Oncologic. Am apelat la operatori privaţi pentru a avea acele dotări oferite de ei într-un timp cât mai scurt. Oricum, cred că această concurenţă între spitale va duce doar la progres în vederea asigurării unor condiţii cât mai bune pentru pacienţi.Ce proiecte aveţi pentru anul în curs?

În timp ce toată lumea se concentrează în special pe dotarea şi reabilitarea spitalelor, eu am considerat importantă orientarea şi spre pregătirea personalului de specialitate. Astfel, în acest an urmăresc să înfiinţez aici, în perimetrul Spitalului Municipal, un centru de pregătire pentru manageri, tehnicieni, specialişti din domeniul sanitar. Am luat legătura cu Universitatea de Medicină din Amsterdam, cu cea din Cluj-Napoca şi Bucureşti, cât şi cu cea din Oradea, pentru a forma aici un centru de instruire multidisciplinar. Totodată, am luat legătura cu firme producătoare de aparatură medicală care ne-au asigurat de sprijinul lor, astfel încât în cel mult un an Oradea să devină unul dintre principalele centre de instruire medicală şi sanitară din România.


Sunteţi decis să intraţi în competiţia pentru Primăria Oradea?

Da. Printr-un sondaj efectuat la nivelul municipiului, majoritatea repondenţilor au recunoscut că cea mai stringentă problemă a oraşului nostru este cea legată de sistemul sanitar. Cum pentru mine acest lucru a fost prioritar în instituţia pe care o conduc, consider că voi putea acorda în continuare importanţa cuvenită acestui sector de pe poziţia de primar. Dacă primarul Petru Filip s-a ocupat de probleme legate de infrastructura oraşului, a venit vremea ca cineva să se ocupe şi de cea mai importantă problemă a orădenilor, cea a sistemului sanitar.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor