D.R. Popescu la Oradea

D.R. Popescu la Oradea
ORADEA – Bihorean la origini, născut la numai câţiva kilometri de Oradea, la Păuşa, scriitorul Dumitru Radu Popescu, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, s-a întors, vineri, în mijlocul celor de acasă.

Vizita sa la Oradea a fost marcată de două întâlniri, una cu studenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene, şi a doua cu elevii liceului la care el însuşi a fost elev, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”.

În calitatea sa de gazdă, proaspătul laureat al Premiului Academiei Române, criticul şi prof. univ. Ioan Simuţ a fost cel care l-a prezentat studenţilor pe D.R. Popescu. „Avem în faţa noastră o valoare a literaturii române, omul care reprezintă vârful ierarhiei generaţiei anilor ’60”.

Oraşul îngerilor

Invitat să vorbească despre cărţile sale, D.R. Popescu a ţinut, înainte de toate, să îşi salute cunoştinţele prezente în sală. Împletind amintiri din anii săi de tinereţe cu istorisiri despre making off-ul cărţilor sale, scriitorul a captat atenţia tinerilor care au umplut Aula Magna a Universităţii.

Fost coleg de liceu cu dramaturgul şi prozatorul Mircea Bradu, care a stat alături de el, D.R. Popescu şi-a amintit de debutul lor, produs în urmă cu 50 de ani, sub oblăduirea lui Stelian Vasilescu, într-un cotidian local, cu câteva poezii. „Care elev nu scrie, măcar o dată, o poezie?”, a întrebat retoric autorul care s-a consacrat ulterior în proză.

De altfel, amintirile despre Oradea sunt foarte prezente în opera sa, fie că este vorba despre „Oraşul îngerilor” – titlul referindu-se la urbea de pe malurile Crişului Repede –, fie despre „Leul albastru” sau „Falca lui Cain”.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !