Drapelele, în cârca Bisericii

16Comentarii
Pentru copiii de la Sâniob s-a organizat concertul caritabil...
Pentru copiii de la Sâniob s-a organizat concertul caritabil...
Centrul de la Sâniob îşi declină competenţele de organizare a protocolului de la concertul caritabil.

Centrul SocialSf. Ştefan Sâniob a ţinut să emită un comunicat, pentru a-şi clarifica poziţia cu privire la organizarea concertului caritabil de duminică, de la Bazilica Romano-Catolică. Aşa cum J.b. a prezentat în ediţia sa de miercuri, 16 septembrie, subprefectul Claudiu Pop a criticat organizatorii pentru omiterea arborării drapelului naţional al României, alături de celelalte dreapele (al UE, al Bihorului, al Austriei, Ungariei şi Vaticanului). De asemenea, Pop s-a arătat contrariat de faptul că, în deschiderea evenimentului, gazdele nu acordat cuvântul nici unui oficial român.

Trimiteri spre Biserică

Reproducem mai jos comunicatul emis de Centrul Social, semnat de directorii executiv Kozma Eniko şi Soos Attila:
„(…) Centrul Social Sf. Ştefan Sâniob s-a ocupat numai de evenimentul cultural, respectiv concertul de muzică clasică. Vizita Ministrului de Externe al Austriei (…) a fost organizată pe cale diplomatică prin Ministerele de Externe ale Austriei şi României prin Ambasada Austriei din România şi instiuţiile anunţate de Ministerul de Externe din Bucureşti: Prefectura, Primăria, Consiliul Judeţean. Centrul Social nu a primit nici un document în acest sens. Invitaţia amintită pentru participarea la concert şi la recepţia de la ora 17.00 ( Restaurantul Scorilo) a fost transmisă şi domnului Prefect Ghilea Gavrilă, dar la această recepţie (care a fost finanţată de austrieci), nu a participat nimeni din partea Prefecturii, respectiv nu a însoţit nimeni delegaţia austriacă din partea Prefecturii la vizita din Sâniob din ziua respectivă. Domnul subsecretar Nagy Ferdinand a participat şi a însoţit delegaţia de la sosire până la Sâniob şi ulterior la aceeaşi masă a fost aşezat la Restaurantul Scorilo cu domnul Ministru de Externe Michael Spindelegger, cu Ambasadorul Martin Eichtinger şi cu Abatele Mănăstirii Benedictine din Melk, Georg Wilfinger purtând discuţii îndelungate. La aceste discuţii reprezentanţii Centrului nu au luat parte.

Nu cunoaştem şi nici nu ne priveşte dacă a avut sau nu vreun mesaj către membrii delegaţiei, respectiv până la terminarea concertului organizatorii din partea Centrului Social nu au avut cunoştinţă că ar fi fost vreun mesaj care trebuia să fie prezentat în biserică.

Menţionăm faptul că la concert au luat cuvântul numai cei care au patronat evenimentul, adică Abatele Georg Wilfinger şi  Ministrul de Externe al Austriei  Michael Spindelegger. Oficial nu au fost programate, anunţate, nici solicitate alte intervenţii sau cuvântări. Numai după terminarea concertului domnul Subprefect Claudiu Pop şi domnul Subsecretar de Stat Nagy Ferdinand au adus la cunoştinţa reprezentanţilor Centrului Social din Sâniob că ar fi fost un mesaj de transmis fără să precizeze cui se adresa acel mesaj. Precizăm că noi nu am avut cunoştinţă că în acest sens ar fi fost vreo înţelegere între reprezentanţii Ministerelor de Externe.

Organizatorii au primit locaţia, adică Bazilica Romano-Catolică din Oradea fără să participe la decorare. Noi nu am introdus şi nu am arborat nici un steag. Steagurile care au fost şi în general sunt în Bazilică, aparţin bisericii. În acest sens, dacă domnul Subprefect are vreo observaţie, ar trebui să se adreseze Episcopiatului Romano-Catolic din Oradea.
Regretăm că activitatea unor ONG-uri nu se percepe separat de sfera politicului şi a diplomaţiei. Regretăm că probleme sociale cum este problema copiilor aflaţi în dificultate nu adună la un loc organizaţiile civile, reprezentanţii statului şi ai politicului. Ne pare rău că domnul Subprefect Claudiu Pop nu a vizitat împreună cu delegaţia Centrul Social din Sâniob şi cu această ocazie îl invităm cu mult respect. Dorim ca în viitor comunicarea cu cei care doresc să sprijine iniţiativele civile să fie clare şi pe înţelesul tuturor şi în încheiere refuzăm orice interpretare tendenţioasă a unor activităţi bazate pe valori creştine şi europene”.

Separă apele…

În comunicatul emis luni, subprefectul Claudiu Pop ţinea să sublinieze faptul că, dincolo de carenţele organizatorice, demersul umanitar e unul de apreciat: „Subliniez şi să omagiez caracterul umanitar al tuturor acţiunilor prin care ONG-uri, asociaţii şi grupuri de sprijin intervin pentru a ameliora sau finanţa activitatea de protejare şi de sprijinire a copiilor asistaţi”.

Tricolorul, interzis în Bazilică16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor