Drepturile femeilor însărcinate

2Comentarii
Drepturile femeilor însărcinate
ORADEA - Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES) ţine să atragă atenţia angajatorilor cu privire la drepturile femeilor însărcinate.

Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare iar orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate constituie discriminare în sensul legii. „Este interzis să i se solicite unei candidate, în vederea angajării, să prezinte un test de graviditate şi sau să semneze un angajament că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă”, a precizat Elena Bottyan consilier principal ANES Compartimentul Teritorial Bihor. Sunt exceptate de la aplicarea acestor prevederi, acele locuri de muncă interzise femeilor gravide sau care alăptează, datorită naturii ori condiţiilor particulare de prestare a muncii.

Fără concedieri

Concedierea nu poate fi dispusă pe perioada în care femeia salariată este gravidă sau se află în concediu de maternitate, angajatul se află în concediu de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. La locul de muncă salariata gravidă are dreptul la păstrarea confidenţialităţii privind starea de graviditate, dreptul de a fi informate de către angajator despre prevederile legale din domeniul protecţiei maternităţii la locul de muncă, dreptul de a fi informate de către angajator în scris asupra evaluării privind riscurile la care pot fi supuse la locurile de muncă. „De asemenea, femeile însărcinate au dreptul de a beneficia de concediu de risc maternal maximum 120 de zile, recomandat de doctorul de familie sau de cel de medicina muncii, pentru salariatele gravide, înainte de data solicitării concediului de maternitate în cazul în care angajatorul nu poate să-i asigure salariatei condiţii de muncă sau orar de muncă pentru a preveni riscurile asociate locului de muncă”, ne-a informat Elena Bottyan.

Salariatele care au născut recent sau care alăptează, după efectuarea concediului postnatal obligatoriu de 42 de zile şi înainte de solicitarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului au dreptul de a beneficia de concediu de risc maternal.
Simona Albinaru2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor