Drepturile funcţionarilor privind salariile sunt limitate prin impunerea cardurilor

Drepturile funcţionarilor privind salariile sunt limitate prin impunerea cardurilor
Curtea Constituţională motivează că drepturile salariale ale persoanelor din instituţiile publice se micşorează prin folosirea cardurilor, iar angajaţii nu pot scoate câţi bani vor, din cauza plafoanelor stabilite de bancă, ceea ce duce la încălcarea dreptului de proprietate.

Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor „bunuri” de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private (bănci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane, arată magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) în motivarea deciziei din 16 iunie, când a declarat necontituţionale mai multe articole de lege privind plata pe card a salariilor din administraţie.

“În aceste condiţii”, arată CCR, ”se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuţi de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă”.

“Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decât doar pentru un interes de utilitate publică, şi nicidecum pentru un interes privat”, motivează judecătorii Curţii Constituţionale decizia prin care au admis sesizarea Avocatului Poporului.

CCR a decis, astfel, că prevederile criticate din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.149/2007 contravin dispoziţiilor art.44 alin.(1) din Constituţie, potrivit cărora „Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite prin lege”, şi prevederilor art.1 paragraful 1 din primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, potrivit cărora „Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de prevederile generale ale dreptului internaţional”.

Curtea Constituţională a admis, pe 16 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului, privind patru articole din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 149/2007, în care se reglementează plata drepturilor salariale prin card, în administraţia publică.

Excepţia admisă vizează articolele 5, 6, 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice.

Articolul 5 prevede că “ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, vor lua măsurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor”.

În articolul 6 se arată că “trecerea la plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor, pentru instituţiile publice cu sediile în municipii şi oraşe, prevăzute la articolul 5, se va face până la data de 31 martie 2008”.

Articolul 7, declarat, de asemenea, neconstituţional, prevede că “instituţiile de credit prin care se efectuează plăţile prevăzute la articolul 5 sunt selectate de ordonatorii de credite, în condiţiile legii”, iar “salariaţii pot opta pentru plata pe card a salariilor prin intermediul altor instituţii de credit decât cele selectate în condiţiile alin. (1)”.

Curtea Constituţională a admis excepţia invocată de Avocatul Poporului şi cu privire la articolul 8, potrivit căruia “categoriile de instituţii publice exceptate de la prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sunt stabilite prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite”.

Sursa:NEWSIN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !