Drogurile, scurtătură către SIDA

Drogurile, scurtătură către SIDA
Odată lucrurile scăpate de sub control, e aproape imposibil de revenit la o situaţie normală. Iar situaţia critică din Bucureşti determină şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor să ia din timp măsuri de precauţie.

SIDA în România
Din datele Ministerului Sănătăţii şi structurilor anti-drog în România, erau înregistrate, la finele anului 2003, aproape 15.000 de cazuri de HIV şi SIDA:
Adulţi cu SIDA: 1.757
Copii cu SIDA: 6.710
Total decese: 3.670
Copii cu HIV: 4.443
Adulţi cu HIV: 1.477
Datele Comisiei Naţională de Luptă Anti-SIDA, la finele lui 2005:
Cazuri HIV prin injectare de droguri: 10
SIDA prin injectare de droguri: 7
Consumatori de droguri injectabile în Bucureşti: 24.000
Opiomani în restul ţării (fără capitală): 11.000

În acest sens, CPECA Bihor informează că explozia numărului de opiomani din capitală a mărit în 2005 numărul beneficiarilor activităţilor de harm-reduction (reducerea riscurilor de infectare cu viruşii HIV, hepatitelor B,C sau bolilor venerice) la 8.400. Activitatea de harm-reduction este reglementată prin H.G. 860/2005, completare a legii privind traficul şi consumul de droguri.

80% sunt hepatici

Harm-reduction mai presupune informări ale populaţiei ţintă despre prevenirea contaminării, schimb de echipament medical steril, consiliere pre şi post testare HIV, tratament pentru abuzul de stupefiante, etc.

Serviciile de schimb de seringi iau amploare, numărul seringilor distribuite anul trecut fiind de 1,5 milioane prin patru organizaţii din Bucureşti şi una din Timişoara.

Dealtfel, reprezentantul asociaţiei ARAS, Valentin Simionov, a atenţionat cu ocazia simpozionului internaţional desfăşurat luna trecută în Baile Felix că farmaciile din Ferentari sau Giuleşti au încă reţineri în a vinde siringi opiomanilor.

SIDA în lume
Conform datelor statistice ale UNAIDS şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cifrele orientative la finele lui 2005 erau, pe plan mondial, următoarele:
Bărbaţi infectaţi cu HIV: 24 milioane
Femei infectate cu HIV: 19,2 milioane
Copii infectaţi cu HIV: 2,5 milioane
Decedaţi din cauza SIDA: 54 milioane
Cele mai multe cazuri: în Africa
Cele mai puţine cazuri: Australia / Noua Zeelandă.
În Europa Centrală şi de Est: 6 cazuri / 1 milion de locuitori
În Europa Occidentală: 20 cazuri / 1 milion de locuitori
La finele lui 2002, în Europa de Est: 64.222 de contaminaţi cu HIV (din care circa 25.700 erau opiomani)

Ca şi în Ungaria

Tot la simpozion, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestor-şef Pavel Abraham, a dezvăluit că din cei 800 de opiomani care sunt trataţi cu metadonă la un centru medical dintr-un cartier renumit, 80% au contactat virusul hepatitei B sau C.

Iar şefa organizaţiei similare din Ungaria (KEF), Katalin Felvinczi, a informat că 40% din miile de opiomani trataţi cu metadonă în centrele din Budapesta şi Gyula au deja virusul hepatitei C.

Dată fiind legătura dintre infectarea cu HIV/SIDA şi injectarea de droguri sau întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate sub influenţa drogurilor, ori îmbinarea practicilor consumului de droguri cu prostituţia, CPECA Bihor continuă acţiunile de informare şi prevenire a consumului ilicit de droguri şi al îmbolnăvirilor de pe urma practicilor asociate.

În acest efort, CPECA Bihor aşteaptă front comun cu instituţiile statului, organizaţii şi voluntari care vor să se implice în reducerea efectelor nefaste ale necruţătoarei boli. Informaţii suplimentare la sediul CPECA Bihor din Pasajul Vulturul Negru sau pe site-ul www.anabihor.ro.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !