Drumul Basarabiei, lansat la Nojorid

De Veronica Bursaşiu
Academicianul Nicolae Dabija
Academicianul Nicolae Dabija - © Foto: uoradea
Aula Magna a Universităţii din Oradea a găzduit ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Nicole Dabija, poet, prozator, publicist şi om politic din Republica Moldova.

Sâmbătă, scriitorul Nicolae Dabija a fost prezent la Biserica din satul Livada (Nojorid), unde a fost lansată cartea „Drumul Basarabiei”, scrisă împreună cu prof. Teodor David, vicepreşedinte al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească, carte ce rememorează trei sferturi de veac de la masacrul românilor la Fântână Albă din Bucovina şi drama deportaţiilor sătenilor din Livada în urma Dictatului de la Viena.

De trei decenii, Nicolae Dabija este redactor şef al săptămânalului „Literatură şi Artă”, publicaţie care, după cum nota „Le Figaro”, „a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989”.

În 2003, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În 1999, preşedintele României i-a conferit lui Nicole Dabija Ordinul „Steaua României” în grad de comandor „pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”. Opera sa impresionantă care cuprinde peste 80 de titluri de cărţi, a fost tradusă în peste 20 de limbi, văzând lumina tiparului la edituri din România, SUA, Italia, Franţa, Brazilia, Rusia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Turcia. Discursul Academicianului Nicolae Dabija a a impresionat asistenţa.

„Am venit din ţara lui Mihai Eminescu, în ţara lui Mihai Eminescu. Am venit din ţara lui Iosif Vulcan, în ţara lui Iosif Vulcan. Am venit din ţara lui Grigore Vieru, în ţara lui Grigore Vieru. Am venit din patria limbii române, în patria limbii române. Eu m-am născut într-o bibliotecă. Cartea pentru mine este sacra,” a declarat Domnia Sa. Mesajul a fost acela că noi toţi, împreună, Români de dincoace şi dincolo de Prut, trebuie să ajutăm Basarabia să vină în ţară.

,,Eu am impresia că mâine, noi vom fi împreună. Dumnezeu trebuie să ne facă dreptate. Pentru mine, ziua de mâine a început azi aici, la Oradea…”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !