Drumul expres va fi finalizat în 2017 „dacă vremea permite…”

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
12Comentarii
Drumul expres va fi finalizat în 2017 „dacă vremea permite…”
Primarul Ilie Bolojan dă de înţeles că „vremea” ar putea împiedica terminarea lucrării la drumul expres anul acesta, conform promisiunilor.

Lucrările la drumul expres s-au reluat în august, ocazie cu care edilii anticipau, optimişti, că cei 660 de metri de şosea ar putea fi terminaţi până la începutul lunii noiembrie 2017. Asta în condiţiile în care termenul de execuţie iniţial a fost stabilit pentru 31 decembrie 2017. Săptămâna trecută, Direcţia de Management a Proiectelor cu Finanţare Internaţională(DMPFI) ne-a comunicat că „termenul de finalizare înscris în contract este 30.03.2018”.

Cu alte cuvinte, Primăria a mai dat constructorului trei luni, fără să anunţe public nici modificarea de calendar şi nici vreo motivaţie pentru această situaţie.

Întrebat despre posibilitatea ca lucrarea să se termine în termenul asumat iniţial – decembrie 2017, primarul Ilie Bolojan a spus doar că şantierul se va închide anul acesta „dacă vremea va permite”. Asta în condiţiile meteo pe care le poate constata orice orădean, aruncând o privire pe fereastră.

De altfel, pe amplasamentul din remiza CFR a scăzut serios ritmul muncii. Poate şi pentru că lucrarea e, practic, pe final.

„Pe porţiunea cuprinsă între strada Ana Ipătescu şi strada Izvorului, adică cei 660 m din Zona CFR, lucrările la drum sunt realizate până la stratul de balast, ilunimatul public e finalizat în proporţie de 95%, reţelele subterane de utilităţi apă-canal, electrice, canalizare pluvială sunt realizate 100%”, transmite DMPFI.

Ce a rămas de făcut: turnarea stratului de balast stabilizat cu ciment de 15 cm, turnarea unui strat de anrobat bituminos AB2 6 cm (binder) şi a stratului superior de uzură din beton asfaltic 16 de 4 cm respectiv execuţia semnalizării rutiere.
drum-expres-oradea-14

DMPFI insistă, de asemenea, că „lucrarea are toate avizele şi documentaţia necesară derulării respectiv recepţiei finale”.

Niciun motiv de ordin birocratic, deci, pentru prelungirea termenului.

Până acum, însă, Primăria nu a achitat nimic către executant. De la reluarea lucrărilor pentru Zona CFR nu s-au făcut plăţi, urmează ca executantul să prezinte situaţia de lucrări în perioada urmatoare. Abia dupa acceptarea acesteia se va emite certificatul interimar de plată. Se estimează o plată de 820.000 lei plus TVA, tramsmite Primăria.

Lucrările la drumul expres sunt executate de asocierea condusă de Trameco SA Oradea.

Alte lucrări, de întreţinere

Dacă lucrările la noua porţiune trenează, Primăria a comandat lucrări de ridicare la nivel a gurilor de canal de pe şoseaua amenajată deja. Astfel, duminică în intervalul 8:00 – 24:00 și luni, între orele 00:00 și 6:00, traficul rutier a fost restricționat total la intersecția străzilor Ecaterina Teodoroiu şi Ana Ipătescu a drumului expres, în vederea ridicării la cotă a capacelor de cămin şi a turnării stratului de balast stabilizat cu ciment şi de asfalt –binder.

Se recomandă traseul alternativ de pe bulevardul Ștefan cel Mare și străzile adiacente care nu vor fi afectate de lucrări. Riveranii străzilor adiacente străzii Ecaterina Teodoroiu au fost invitaţi să folosească rute altenative.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor