DSP Bihor: „Faci ce vrei cu copilul tău, sau eşti reponsabil pentru el?”

5Comentarii
DSP Bihor: „Faci ce vrei cu copilul tău, sau eşti reponsabil pentru el?”
Medicii inspectori trag semnale de alarmă şi vin cu explicaţii.

Trendul de a nu-ţi „lăsa” copiii să fie injectaţi cu vaccinuri din calendarul naţional al Ministerului Sănătăţii face tot mai multe victime.

Medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor spun de şapte decese, iar presa naţională vorbeşte de opt cazuri de deces în rândul copiilor din pricina rujeolei. Şi asta pentru că nu au fost vaccinaţi.

Doctorii DSP Bihor amintesc, pentru a reliefa gravitatea situaţiei actuale, că ultimul val epidemic de rujeolă din țara noastră (2007-2008) a apărut chiar dacă acoperirea vaccinală la nivel național a atins ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, au existat colectivități cu acoperire vaccinală suboptimală şi tocmai de aici, din aceste colectivităţi, a pornit valul epidemic care a afectat toți copiii receptivi (sub vârsta vaccinării sau nevaccinați). Au existat cazuri de rujeolă și la copiii vaccinați, dar incomplet (fără toate dozele), însă forma clinică în aceste cazuri a fost ușoară, fără complicații, ceea ce este tot un câștig al vaccinării.

La interval de 10 ani, în anul de graţie 2016, România se confruntă cu un nou val epidemic de rujeolă soldat cu mai multe decese, spun inspectorii, care atenţionează că acoperirea vaccinală este acum, spre deosebire de ultimul val epidemic, mult sub ținta OMS. Din această cauză, „limitarea epidemiei de rujeolă se poate face doar cu ajutorul părinților care înțeleg responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copiii împotriva acestei boli, care îi poate afecta pe viață sau ucide”, spun medicii DSP.

Ce e vaccinarea?

Ei explică faptul că vaccinarea este un mijloc de protecție împotriva bolilor transmisibile și constă în injectarea unui preparat numit vaccin. Prin vaccinare se poate obține imunizarea organismului, cea mai sigură şi cea mai eficientă modalitate de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de grave.

Cu cât numărul copiilor nevaccinați este mai mare, cu atât crește riscul de apariție a bolii transmisibile în colectivitatea în care acesta trăiește, atenţionează inspectorii DSP: „Dacă imunitatea nu atinge pragul care să asigure protecția fiecărui individ din colectivitate, fiecare individ este expus”.

Epidemiologii de la DSP subliniază că imunitatea colectivă rezultă din însumarea imunității fiecărui membru al colectivității. Astfel, pentru binele colectivității, este necesar să avem în vedere că fiecare copil nevaccinat poate fi sursă de îmbolnăvire pentru ceilalți copii. În acest sens, susținem faptul că este necesar ca părintele să se informeze din surse autorizate, să fie informat obiectiv, pentru a lua decizii corecte”.

Părinţi responsabili

Copilul are dreptul la sănătate, iar expresia des utilizată „fiecare este liber să facă ce vrea cu copilul lui” este necesar să fie înlocuită cu expresia „părintele este responsabil pentru copilul lui”, sunt de părere doctorii DSP. Ei recomandă părinților să gândească în termenul de protejare a copilului de efectele devastatoare ale bolii (complicații severe, sechele, deces), și nu în termenul de efecte secundare vaccinării (care există ca în cazul oricărui medicament).

Specialiştii DSP informează, pe baza cazurilor reale, că miturile și percepțiile greșite legate de vaccinare nu au fundament și susținere științifică şi dau ca exemplu cazurile de sindrom hemolitic uremic înregistrate in România în acest an: „Analizele specifice de laborator au demonstrat clar faptul că îmbolnăvirile și decesele copiilor s-au datorat consumului de produse lactate contaminate cu bacilul Coli, producător de toxină. Nu există nicio legătură între cazurile de îmbolnăvire/deces și vaccinare, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

Sursele de informare sunt multiple, dar nu întotdeauna corecte, de aceea recomandăm solicitarea informației de la specialiștii în domeniu”, transmit reprezentanţii DSP Bihor.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor