Dume avem. Fapte pe când, cu Barajul Leșu?

Dume avem. Fapte pe când, cu Barajul Leșu?
Membru marcant al PSD Bihor, Dorel Dume și-a încheiat sejurul ca director general adjunct al Apelor Române. Rămâne de văzut ce va reuși cu Barajul Leșu. Lucrările avansează greoi.

Începând cu această lună, Dume a revenit la șefia Administrației Bazinale de Ape Crișuri, în funcția de director general, luându-i locul înlocuitorului său de până acum, Sorin Guler. „Am ocupat funcția de la nivel național, cu detașare. Am avut o discuție cu directorul general, în urma căreia am convenit să nu mi se mai prelungească delegația. În 30 septembrie mi-a expirat detașarea și nu s-a mai prelungit”, ne-a declarat Dorel Dume.

Trio PSD, la Crișuri

În locul lui Dume, a fost adus ca director adjunct șeful ABA Mureș, la dorința directorului mare al Apelor Române, Victor Sandu.

O dată cu revenirea lui Dume la ABA Crișuri, se reîntregește echipa de consilieri județeni PSD plasată acolo de liderul filialei, Ioan Mang. Dorel Dume este director general, Valentina Țoța (fostă Butișcă) este director pentru dezvoltare și investiții, iar Florian Oros este directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bihor, din cadrul ABA Crișuri. Toate trei sunt posturi bine plătite, cu salarii de mii de euro.

„Unul dintre obiectivele mele a fost să găsim o sursă de finanțare pentru Barajul Leșu, deoarece era o lucrare fără sursă de finanțare”, afirmă Dume, despre mandatul său de la șefia Apelor Române. Revenit la ABA Crișuri, Dume are contract pe perioadă nedeterminată. De altfel, și actualul președinte al Consiliului Județean, Pásztor Sándor, și-a suspendat postul de director tehnic adjunct la ABA Crișuri, post pe care va putea reveni, după încetarea mandatului la șefia Județului.

Prin 2022. Sau 2023? Poate 2024….

Din păcate, în ciuda bunelor intenții enunțate de către Dorel Dume, lucrările la Barajul Leșu șchiopătează. După ce în 2015, barajul fusese golit, văduvind întreaga zonă turistică de superba întindere de apă, anul trecut, în septembrie, ministrul Apelor, Ioan Deneș, vizita locația, ocazie cu care se dădea drumul la lucrări. Însă, de atunci, se lucrează și nu prea. De aceea, termenul inițial de finalizare a lucrărilor, în 2021, s-a prelungit până în anul 2022.

„Lucrarea este în execuție. S-a refăcut o parte din proiectul tehnic, datorită faptului că au apărut aspecte neprevăzute, din perioada derulării execuției. Ce s-a modificat? Partea de foraje cu ciment. Din cauză că se constatau pierderi, s-a găsit soluția de a impermeabiliza barajul. Sigur că va întârzia punerea în funcțiune. Inițial era 2021, acum vorbim despre 2021 – 2022. Suntem conectați și dependenți de alocarea de resurse financiare. Circa 27 milioane de lei + TVA este valoarea totală a proiectului. S-a și stat, dar s-a și lucrat. Anul trecut, s-au decontat aproximativ 3 milioane de lei. Anul acesta se dă tot cam atât”, s-a exprimat Dume.

Din explicațiile sale întortocheate, înțelegem tot ce este de înțeles în legătură cu acest proiect de reabilitare a infrastructurii de apă din Bihor. Și anume că Guvernul de la București este incapabil să administreze țara, în mod eficient.

Altfel, același Dume se laudă cu faptul că, din cele peste 100 de cantoane pe care le administrează ABA Crișuri, s-au reabilitat două treimi… Cu avantajele de rigoare. „Nu le puteam lăsa așa, că erau deja lăsate în paragină”, afirmă Dume, revenit la… matcă!12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor