Duminică eşti chemat la vot

Duminică eşti chemat la vot
ORADEA – Pentru dublul scrutin de mâine pe raza judeţului Bihor au fost înfiinţate 626 secţii de votare atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul privind votul uninominal.

Dintre acestea, câte 138 funcţionează în Oradea. Circa 504 mii de bihoreni înscrişi pe listele permanente sunt aşteptaţi la vot duminică. La nivel naţional 18,2 milioane de români sunt înscrişi pe listele permanente.

Secţiile de vot pentru europarlamentare şi cele pentru referendum funcţionează în acelaşi imobil şi, unde e posibil, chiar în aceeaşi încăpere. Fiecare secţie de votare, fie pentru alegeri, fie pentru referendum, va avea propria ştampilă cu inscripţia VOTAT.

S-au amenajat secţii de votare şi la Universitate, Spitalul Judeţean şi la Penitenciar. De asemenea, s-a înfiinţat o secţie de votare şi la Palatul Copiilor, aceasta fiind cea mai apropiată de Gara Mare, putând fi folosită de cei ce sosesc la Oradea şi vor să voteze aici.

Şi pe liste suplimentare

Cetăţenii ce în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea de domiciliu vor putea vota pe listele suplimentare, în altă localitate. Pentru aceasta va trebui completată o declaraţie pe proprie răspundere în faţa comisiei de la secţia de votare unde vor să-şi exercite dreptul constituţional la vot. Prin această declaraţie persoana în cauză se angajează că nu a mai votat şi nu va mai vota şi în altă parte. În cazul în care un alegător este depistat că a votat de două sau mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la cinci ani!

Persoanele nedeplasabile vor putea cere urna mobilă la domiciu. Pentru aceasta e necesar ca un aparţinător să se prezinte la secţia de votare unde persoana nedeplasabilă e arondată cu o cerere olografă, în care să fie trecute datele persoanei care cere urna mobilă. Preşedintele secţiei de votare are sarcina de a desemna membrii comisiei secţiei de votare care se vor deplasa cu urna mobilă.

Votul se va face în baza Cărţilor de Identitate, Buletinelor de Identitate, Cărţilor Provizorii de Identitate, Paşaportului de Serviciu sau Paşaportului Diplomatic, iar procesul electoral se va desfăşura în intervalul orar 7:00 – 21:00.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase