Dunărea înregistrează cote record

Dunărea înregistrează cote record
Nivelul crescut al Dunării îngrijorează autorităţile. Ultimele măsurători arată că Dunărea a ajuns azi la peste 6 metri, iar meteorologii anunţă că în următoarele trei zile nivelul va fi şi mai ridicat. Jumătate din şantierul naval din Galaţi este sub ape.

Nivelul Dunării la Galaţi a atins 6,5 centimetri, cu 5 centimetri peste cota de inundaţie. Putem spune că este cea de-a doua cotă istorică după 1929, când a fost 6,56 cm. Peste 45 % din suprafaţa şantierului este inundată. Se estimează pierderi de aproape 500 de mii de euro.

Dunărea a inundat şi o parte din cartierul gălăţean Bărboşi. Apa a intrat în 18 case, dintre care una este izolată. Autorităţile au evacuat deja 20 de persoane din 18 case construite în afara digului de protecţie şi care au fost ieri inundate.

Specialiştii spun că Dunărea va continua să crească şi în următoarele zile, iar cotele ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare la şase metri şi 20 de centimetri.

Dunărea a devenit o ameninţare şi în judeţul Tulcea, unde în localitatea Grindu localnicii întăresc digul ce-i desparte de Dunăre. Inundaţii sunt şi în Harghita, unde un sfert din judeţ este sub apă. La marginea oraşului Miercurea Ciuc s-a format un lac de 20 de hectare.

Sătenii din localitatea Grindu au fost chemaţi să întărească digul ce desparte localitatea de Dunăre. Cota de inundaţie a fost depăşită, iar apele fluviului au crescut numai ieri cu încă patru centimetri. Sătenii consolidează digul cu saci de nisip şi blocuri de piatră.

În localitatea I.C. Brătianu, apa a pătruns deja în curţile oamenilor, dar nici o casă nu a fost inundată. Apele râurilor Olt, Mureş şi ai afluenţilor acestora au inundat, în judeţul Harghita, peste 1.700 de hectare de teren agricol, 562 de gospodării şi 400 de pivniţe. Patru familii au fost evacuate, iar alte 11 sunt izolate.

Curţile şi subsolurile a zeci de case din cartierele Jigodin şi Lunca Mare din Miecrurea Ciuc au fost inundate, iar în comunele Ciceu şi Siculeni 700 de fântâni au fost acoperite de nămol şi aluviuni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !