După Iago la Metropolitan New York, cu Oedipe la Beiuş

De Veronica Bursaşiu
După Iago la Metropolitan New York, cu Oedipe la Beiuş
Miercuri 9 noiembrie, începând cu ora 19, la sediul Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” din frumosul burg beiuşean, publicul se poate bucura de momente lirice de excepție!

Se întâmplă în cadrul unui proiect conceput şi susţinut de baritonul Ştefan Ignat, care în cadrul unui concert- conferinţă mizează pe faptul că opera poate să fie înțeleasă și prin elementele populare întâlnite pe întreg discursul muzical și dramaturgic: doine, balade, bocete, dansuri populare, cântece de vitejie, cântece de veselie, cântece tristețe și cântece instrumentale.

După ce anul trecut a cucerit publicul american cu rolul Iago din opera Otello, de Giuseppe Verdi, pe una din cele mai importante scene lirice din lume și anume Metropolitan Opera din New York, baritonul Ştefan Ignat îl aduce pe George Enescu, prin Oedipe, printr-un concert conferință, mai aproape de inimile noastre. Pe scurt, artistul vrea să demonstreze că Oedipe poate fi pe înţelesul tuturor. Un moment special în cadrul evenimentului va fi prezentarea conceptului interpretativ personal al personajului principal de către baritonul Ştefan Ignat împreună cu soprana Renata Vari, acompaniați de pianista Liana Mareș. Vor fi relatate momente din experienţa celor şapte producţii la care Ștefan Ignat a luat parte ca protagonist al rolului Oedipe.

„Mi-a venit această idee de a prezenta Oedipul în limba română observând că interacțiunea personajului principal cu auditoriul din țara noastră este mai bună atunci când se înțelge acțiunea dramatică a lucrării. Prezentarea prin prisma melosului popular face să ne putem apropia mai mult de singura lucrare lirică -tragedie lirică a marelui nostru compozitor.

Îmi doresc ca Oedipe să fie înțeles prin elementele din interior folosite de compozitor – doine, balade, dansuri populare – și nu prin complexitatea partiturii muzicale -armonii complexe și linii melodice de mare anvergură. Voi cita pe marele compozitor care spunea că:«Muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra pretioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călauzit de acest principiu am scris Oedipe»”, a explicat baritonul.

afis0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !