După pâine, vine şi laptele

ORADEA – După scumpirile la pâine, ulei, legume, fructe, este rândul producătorilor de lapte şi produse lactate să se înscrie pe lista celor care au majorat preţul la produse. Circa 10% vor plăti mai mult românii pentru un litru de lapte din toamnă, atunci când efectele secetei din 2007 se vor resimţi din plin.

„Lipsa furajelor îi va determina pe fermieri să reducă efectivul de animale, iar consecinţa acestui fapt va fi scăderea producţiei de lapte”, spune Aron D., administrator al unei firme de produse lactate.

Tot el consideră că acest lucru se va întâmpla cel mai târziu în luna noiembrie a acestui an, dar că este foarte probabil ca scumpirea să aibă loc chiar în septembrie, o dată cu începerea noului an şcolar. La fel ca şi patronatul din panificaţie, „lăptarii” solicită Executivului reducerea TVA la produsele lactate. Dacă cei din panificaţie au cerut scăderea taxei până la 7%, patronii din industria laptelui merg şi mai departe, solictând aducerea TVA până la pragul de 5%.

Nu doar seceta
O altă posibilă cauză, în afară de secetă, ar putea fi, în opinia interlocutorului nostru, şi faptul că producătorii agricoli s-au reprofilat în acest an pe alte culturi decât cele furajere.

„Mulţi agricultori au preferat anul acesta să cultive mai mult porumb şi rapiţă pentru biogaz, decât produse alimentare de bază. Astfel, de la 20 de litri de lapte obţinuţi zilnic de la o vacă, s-a ajuns ca în unele gospodării aceleaşi animale să nu dea acum mai mult de 14 litri”, afirmă managerul.

Propunerea Guvernului de a înjumătăţi TVA la produsele alimentare ar fi, în opinia specialistului, doar o măsură pentru a stopa temporar acest val de scumpiri. Mai mult, aceeaşi tendinţă, de majorare a preţului la produsele lactate, este înregistrată în toată Europa, de aceea fermierii români nu îşi fac probleme în ceea ce priveşte concurenţa cu produsele din import.

„Chiar şi produsele aduse din alte ţări ale Uniunii Europene vor intra în ţară cu preţuri majorate”, spune Aron D.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !