E adevărat ?! Nu e adevărat!

ORADEA – Deşi au aceleaşi obiective, afirmaţiile sindicaliştilor, cel puţin ale celor din Bihor, se bat cap în cap.

Miecuri, în cadrul grevei de avertisment desfăşurată la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Nicolae Morgovan, liderul filialei bihorene a Blocului Naţional Sindical, prezent pentru cu scopul de a susţine dascălii, anunţa, cu multă convingere, că în perioada imediat următoare cele cinci confederaţii naţionale se vor întruni şi vor stabili următori paşi în vederea continuării prostelor declanşate de Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN). Mai mult, acesta a afirmat că există riscul ca până la finele anului să se declanşeze conflictul de muncă în toate domeniile de activitate. Întrebat dacă există posibilitatea ca Federaţia Sindicatului Liber din Învăţământ (FSLI) să se alieze cu FEN-ul pentru continuarea protestelor, Alexandru Sanislav, vicepreşedintele SLI Bihor a negat afirmaţiile lui Morgovan. „Nici vorbă de aşa ceva. FSLI nu participă la proteste. Acest conflict a fost declanşat din lipsă de imagine”, este de părere Alexandru Sanilsav, care a mai adăugat că la majoritatea protestelor ce au avut loc până acum, FEN-ul nu a făcut act de prezenţă

Îndrăgostiţi de Adomniţei

Se pare că miercuri, în timp ce dascălii erau în grevă, la Poiana Braşov avea loc conferinţa naţională a FSLI, conferinţă la care a fost invitat şi Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Surprinzător, Adomniţei a avut o primire extrem de călduroasă din partea sindicaliştilor. „Niciodată până acum un ministru al educaţiei a nu a fost aplaudat în timpul discursului. Ministrul a declarat că nu stă de vorbă cu oameni incapabili de dialog cum este Cătălin Croitoru (preşedintele FEN). La conferinţă a participat şi Iacob Baciu (preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România) care nu a pomenit nimic de intenţia de declanşare a protestelor)”, a mai spus Sanislav. Euforia i-a apucat pe sindicalişti în momentul în care Adomniţei le-a promis acestora că începând cu 2008 banii nu vor mai fi gestionaţi de primării ci vor fi trimişi la inspectoratele şcolare de unde vor lua drumul şcolilor. Pe lângă acest lucru, ministru i-a mai asigurat şi de acordarea a 10%, ceea ce reprezintă banii pentru toţi dascălii ce au cu o vechime de 20 de ani în învăţământ.

Un pic înghesuit

Dacă până acum ministrul Adomniţei nu se bucura decât de acuze, mai nou are parte de aprecieri din partea din sindicaliştilor „Nu pot să nu recunosc. Mereu am acuzat Guvernul de lipsa de voiţă, dar în ultima perioadă am purtat negocieri dure, iar rezultate încep să se vadă. Cel mai important este că începe reforma în învăţământ, deşi mai am încă unele rezerve”, a mai adăugat Sanislav. Acesta a mai spus că nu vor participa la proteste chiar dacă nici acum salariile nu sunt aşa cum ar trebui. Problema salarizării a fost singurul punct de discuţie la care Adomniţei „a fost înghesuit un pic. A spus că nu-şi poate permite o cifră şi că are nevoie de anumite statistice pentru a putea da un răspuns concret, şi a fost crezut”, a precizat Sanislav.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase