E deja 2-0 pentru Bolojan

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
13Comentarii
E deja 2-0 pentru Bolojan
Pentru Ilie Bolojan, alegerile locale din iunie ar fi trebuit să-i facă pofta ce-a poftit-o încă de opt ani, încoace, când l-a făcut pe Radu Ţîrle preşedinte la Consiliul Judeţean.

Primar absolut peste Oradea, intrat în al treilea mandat, Bolojan şi-a dorit cu ardoare să aibă în şeful de la Judeţ un partener loial, care să-l asculte. Ceea ce nu au făcut nici Ţîrle, nici Cornel Popa – cu atât mai mult cu cât Popa nu îi datora nimic lui Bolojan. Dimpotrivă.

Un „next level” ratat

Micile defecţiuni ale maşinăriei PNL din judeţ au făcut, însă, ca liberalii lui Bolojan & Ghilea să nu reauşească acel 50%+1 pentru ca liberalii să-l impună pe viceprimarul Mircea Mălan preşedinte de Judeţ. Urmarea a fost logică. Cum în Bihor scena politică este configurată la modul „Bolojan şi restul lumii”, trebuie că nici pe Ilie Bolojan însuşi nu l-a mirat din cale afară faptul că UDMR a preferat să ia de mânuţă PSD şi ALDE, pentru a-şi adjudeca şefia CJ Bihor, în vreme ce „cezarul” Bolojan nu ar fi putut nicicum ceda ungurilor fotoliul de preşedinte la Judeţ. Nu atunci când liberalii stau pe un scor de 45%, iar UDMR nu a obţinut nici măcar jumătate din scorul electoral al liberalilor.

Însă, dacă nu l-a mirat, cu siguranţă că alianţa UDMR – PSD – ALDE de la Judeţ l-a înfuriat pe primarul de Oradea, secretar general naţional al PNL. Omul pentru care următoarea provocare în politica crişană, „next level” pentru Bolojan era tocmai elongarea administraţiei sale locale de la Oradea în plan judeţean. O Oradie cât Bihorul sau un Bihor croit pe măsura administraţiei locale mulate pe personalitatea lui Ilie Bolojan.

De atunci, de la finalul lui iunie, asistăm la un meci între Primăria şi PNL-ul lui Bolojan şi Judeţul udemeristo-pesedisto-aldist, al cărui deznodământ e încă dificil de decriptat. Chiar dacă nu văd cum ar putea ieşi Bolojan şifonat cu adevărat. Cunoscut fiind fapul că lui Ilie Bolojan îi place să fie implicat în toate deciziile importante legate de Oradea, Bihor şi nu numai, iată că pe primarul de Oradea statutul de opozant al PNL la şefia Judeţului nu-l împiedică să încerce să-şi impună agenda în faţa lui Pasztor, Mang şi Bodea. Până acum, fără succes. I s-a spus „pas” la subvenţiile propuse de primar pentru Aeroport, pentru atragerea de noi zboruri şi „pas” la propunerea acestuia pentru parcuri industriale la pachet Oradea + CJ Bihor, bineînţeles, sub acoperământul firmei controlate de administraţia Bolojan – ADLO. Cei trei „magi” de la Judeţ se simt bruscaţi de Bolojan în propunerile sale, cerând să-i lase în pace, pentru că se descurcă şi singuri. Iar lui Bolojan i se transmite că şi-ar fi putut pune în operă propunerile când şef la Judeţ era, încă, Popa Cornel.

Golurile lui „Mr. B.I.G.”

Doar că, până una alta, Bolojan a demonstrat deja că, cu bune şi rele, are deja trei parcuri industriale în Oradea. Cu know-how-ul aferent. Şi, oarecum ciudat, tot Primăria este cea care anunţă până acum zboruri de pe Aeroportul Oradea, chit că Aeroportul este tutelat de CJ Bihor. Este vorba despre cursele charter Oradea – Tel Aviv şi, mai nou, cursele Oradea – Constanţa, ambele revendicate de o altă entitate-creaţie a administraţiei Bolojan: vehiculul local de promo turistic APTOR. Bolojan îşi arată muşchii pe terenul de joc subliniind cum nici măcar proiectul strategic judeţean privind sănătatea nu poate fi depus de CJ Bihor fără sprijinul PNL Bihor, care, de altfel, ar exista la ora aceasta. Cel puţin deocamdată.

Până acum, este 2-0 pentru Bolojan Ilie Gavril. Zis şi „Mr. B.I.G.”. Dar CJ Bihor joacă cu trei atacanţi. Oare o bagă şi judeţenii în poartă? Şi dacă da, în poarta cui?13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor