E oficial: se închid spitale!

8Comentarii
E oficial: se închid spitale!
Aproape jumătate din spitalele româneşti vor fi reprofilate, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Din cele 435 de spitale câte sunt la ora actuală în ţară, vor mai rămâne 253. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat marţi, 1 februarie 2011, că reducerea de spitale se va face prin desfiinţarea personalităţii juridice a unor spitale, care vor deveni, unele dintre ele, cămine pentru bătrâni. Cseke a ţinut să atenţioneze că reprofilarea a 182 de spitale nu va afecta cadrele medicale şi că acestea vor avea în continuare servici – fie în spitalele mari, fie la centrele de permanenţă ce urmează a fi extinse şi în Bihor.

Închiderea spitalelor survine în urma subfinanţării continue a sistemului sanitar, a pierderilor de bani din sistem şi în scopul eficientizării actului medical.

Luni, viceprimarul Oradiei Gheorghe Carp şi managerul Spitalului Judeţean Oradea, au anunţat public o realitate dură, ce trenează de ani de zile: circa 60% dintre pacienţii internaţi aici sunt din judeţ şi cu toate acestea, Judeţeanul a primit, pe primul trimestru din 2011 mai puţini bani decât alte spitale mici de pe teritoriul Bihorul.

Comasări

Anunţul ministrului este concretizat într-un proiect ce cuprinde practic două liste de spitale: o listă cu spitalele propuse spre comasare şi o alta, cu spitalele ce trebuie „reprofilate”. Din totalul celor 182 de spitale ce îşi vor pierde calitatea de „spital”, 111 vor fi comasate altor unităţi cu paturi mai mari. Un număr de 71 de spitale din ţară se vor reprofila în cămine de bătrâni (în România există acum 25 de cămine de bătrâni de stat cu 1570 de paturi, 51 de cămine de stat pentru tratarea afecţiunilor psiholocomotorii şi 53 de cămine finanţate de ONG) unde vor fi primiţi circa 2.500 – 4000 de vârstnici. Pe lista spitalelor ce se comasează în Bihor figurează Centrul de sănătate de la Valea lui Mihai ce va trece sub tutela spitalului din Marghita, precum şi Spitalul de Neuropsihiatrie şi cel de Pneumoftiziologie, care au trecut deja la Spitalul Municipal Curteanu şi Maternitatea care e în curs de  comasare la Judeţean.

Spitalul din Ştei şi Centrul de Sănătate de la Bratca vor fi desfiinţate şi se vor transforma în cămine de bătrâni, iar primăriile din localităţile respective sunt obligate ca până la 30 martie să facă demersurile necesare. Procesul de „reprofilare” se va derula în perioada 1 aprilie 2011 până în 31 decembrie 2013.

O.S.

 

 

Taguri: , ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor