E-ticketing in Oradea, din iulie

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
10Comentarii
Sistemul e-ticketing va fi pus in vigoare de la 1 iulie
Sistemul e-ticketing va fi pus in vigoare de la 1 iulie
OTL a cumpărat şi implementat un nou sistem de taxare pe mijloacele de transport în comun, e-ticketing. 

„Ouăle” electronice portocalii montate în mijloacele de transport în comun devin operaţionale din prima zi a lunii viitoare. Acestea ţin de sistemul de E-ticketing care include, pe lângă aşa numitele validatoare şi carduri pentru călători sau aparatură specială pentru controlori. OTL a plătit către furnizor, RATCOM, 322.000 euro fără TVA, şi a mai achitat 120.000 euro pentru serverul necesar operării.

Directorul OTL, Csuzi Istvan, zice că într-o primă fază a implementării sistemului se vor distribui gratuit către călători 100.000 de carduri, fiind vizaţi în primul rând cei 50.000 de pensionari, 15.000 de elevi şi studenţi abonaţi şi 15-20.000 de adulţi care folosesc abonamente.

6 luni de graţie

Implementarea E-ticketingului se va face în jumătate de an, estimează conducerea OTL, răstimp în care sistemul electronic va funcţiona în paralel cu actualul sistem de bilete şi abonamente. Noul sistem oferă publicului OTL două variante – abonamentul electronic, pentru clienţii fideli şi portofelul electronic, pentru cei care utilizează de regulă bilete. Abonamentul electronic e similar celui actual: are loc pentru poză şi pentru date despre titular şi va trebui apropiat de aparat pentru validare la urcarea în tramvai. Cu introducerea sistemului, Csuzi zice că e posibilă revenirea la abonamentele pe o linie. Concret, fiecare din cele 63 de tramvaie Tatra și 75 de autobuze au montate deja dispozitive portocalii (vezi foto) care vor intra în funcțiune luna viitoare. Aşa numitul portofel electronic funcţionează pe principiul cartelei reîncărcabile: clienţii plătesc încărcarea cardului şi la golirea acestuia trebuie reîncărcat. Acestea sunt transmisibile şi nenominale. Într-o a doua etapă, cardurile urmează să fie vândute către clienţi, la preţuri de 5 sau 10 lei. Şeful OTL avertizează că şi controloriii vor avea un echipament special de citire a cardurilor. 

OTL a cumparat 4 tramvaie second hand

Taguri: , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor