Ţeapă prin mica publicitate

Ţeapă prin mica publicitate
ORADEA – Au cumpărat cartele de 10 dolari şi i-au spus codul unui străin ce le-a promis joburi în Italia. Mirajul plecării la muncă în Italia îi transformă pe bihoreni într-o ţintă facilă pentru cei care vor să facă bani din nimic.

Zeci de euro se varsă fără nici un efort în contul cartelei telefonice a unei persoane care a dat un anunţ în ziar: „Căutăm muncitori pentru Italia, construcţii, menajere, îngrijit bătrâni. Tel. 0741/983.645”.
Nici unul dintre bihorenii cu care am discutat nu l-a întâlnit pe domnul care s-a prezentat cu numele Marius Popa, din Buzău. Asta nu i-a împiedicat să aibă încredere în el şi să se conformeze cerinţelor, minime de altfel, pentru a ajunge la muncă în Italia. Marius Popa le-a cerut copii după buletin şi paşaport, 700.000 de lei pentru asigurare şi, pentru a-şi acoperi cheltuielile de telefonie mobilă pentru rezolvarea locurilor de muncă, 10 dolari.

„Mi-a zis să cumpăr o cartelă Orangede 10 dolari şi să-i spun, la telefon, codul înscris pe cartelă. După ce am făcut ce mi-a cerut, mi-a zis să contactez cât mai multe cunoştinţe care vor să muncească în Italia, fiindcă el poate rezolva pentru toţi. Am vorbit cu el în ziua de 15 noiembrie, plecarea trebuia să fie într-o săptămână. De câte ori îl sun, spune să mai aştept şi închide”, povesteşte Dănuţ Olar, un bihorean de 34 ani.

Intermediar
Am sunat şi noi la numărul din anunţ. Domnul ne-a recomandat să sunăm la un alt număr, la care ne-a răspuns Gabi Ardelean. Acesta vorbise cu Marius Popa cu trei zile în urmă, tot în urma anunţului de la mica publicitate.

I-au fost promise şi lui locuri de muncă, atât pentru el, cât şi pentru prietena sa, şi i s-a spus să se ocupe de formarea unei echipe. „I-am spus codul de pe cartelă. Am dat din nou anunţ în ziar, aşa cum mi-a cerut. Mi-a zis că plecarea va fi probabil marţi. Sper să nu fie ţeapă”, spune Gabi Ardelean. Dănuţ Olar spune că şi alte cunoştinţe de-ale sale au sunat la numărul din anunţ şi s-au conformat pretenţiilor lui Marius Popa.

Prea uşor să fie adevărat
Convins că toată povestea cu locul de muncă în Italia – nu se ştie în ce zonă, cu masă şi cazare asigurate, şi doar cu 150 de euro plătiţi drept comision, după primirea primului salariu în Italia – este o ţeapă, Dănuţ Olar ar vrea să atragă atenţia celor care citesc mica publicitate.

„N-aş vrea să păţească la fel ca mine”, spune Dănuţ Olar. La al doilea contact telefonic cu Marius Popa, inventivul domn ne-a închis telefonul în nas, imediat după ce ne-am prezentat. Dovadă că intenţiile sale sunt dintre cele mai bune.

Anunţurile de mica publicitate ascund uneori ţepe.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase