Echipă mobilă în Oradea, contra violenţei domestice

De Cristina Ghilea
3Comentarii
Echipă mobilă în Oradea, contra violenţei domestice
Cade în sarcina DASO şi a Poliţiei Locale să intervină de urgenţă la cazurile de violenţă în familie.

Prin hotărâre de Consiliu Local, în Oradea se înfiinţează echipa mobilă pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică. Aceasta va fi coordonată de un şef din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO) şi are în componenţă cinci angajaţi ai DASO, cu atribuţii în asistenţa socială, precum un reprezentant sau echipaj al Poliţiei Locale care să asigure protecţia echipei mobile. „Din componenţa echipei mobile pot face parte reprezentanţi ai diferitelor culte religioase pe plan local, ai unor asociaţii sau fundaţii cu activitate releventă în domeniul violenţei domestice, egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, sprijin umanitar, caritate, cu care au fost încheiate acorduri de parteneriat”, se arată în proiectul de constituire a echipei.

Proiectul de hotărâre se va afla pe masa consilierilor locali în şedinţa ordinară din această săptămână.

Atribuţii

Între atribuţiile echipei intră, în primul rând, verificarea reclamaţiilor de violenţă domestică făcute prin liniile telefonice ale unor instituţii publice, altele decât 112, dar şi informarea victimelor despre posibilităţile de a primi servicii sociale sau cazare, dacă se impune părăsirea locuinţei.

DASO dispune, în prezent, de două astfel de spaţii, care pot adăposti victimele agresiunilor în familie.
Conform „fişei postului”, echipa are rol şi în depăşirea riscului imediat într-o astfel de situaţie: transportul victimei pentru acordarea asistenţei medicale sau apelarea 112, sesizarea organelor de urmărire penală pentru emiterea ordinelor de restricţie, dacă e cazul, căutarea de cazare pentru agresor, dacă acesta a fost evacuat de poliţie şi are nevoie de cazare într-un centru rezidenţial.

Cum va funcţiona

Practic, toate echipajele Poliţiei Locale vor putea asista echipa de intervenţie, la solicitarea DASO, spune Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale Oradea.
Conform normelor, echipa mobilă are maxim 90 de minute să ajungă la o reclamaţie. „Termenul e şi prea mare, la noi media de intervenţie este de 10 minute. După aprobarea hotărârii şi constituirea echipei, toate maşinile Poliţiei locale aflate în teren vor putea asista echipa. Noi am mai intervenit la scandaluri conjugale şi până acum. Pe care echipaj îl vede mai repede 112 prin GPS, acela e trimis la intervenţie”, spune Beltechi.

Echipa va răspunde la reclamaţii venite de la orice persoană aflată în preajma sau în mijlocul actelor de agresiune, de la vecini sau martori străini de familie, până la victime. Echipa de intervenţie are permisiunea de a intra în locuinţele proprietate privată unde se consumă agresiunea, doar însoțită de cei de la Poliția Locală.

Recent, DASO a mai acordat asistenţă în cazuri de acest gen, oferind găzduire în azilul de noapte pentru doi bărbaţi, amândoi acuzaţi că şi-au agresat nevestele, ambii fiind beneficiarii unor ordine de interdicţie.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor