Echivalarea, paşaport de studii

Echivalarea, paşaport de studii
ORADEA – Toţi absolvenţii de liceu ar trebui să ştie că diplomele de Bacalauraet obţinute în urma examenului sun recunoscute automat doar în câteva state ale Europei, în restul fiind necesară susţinerea unor diferenţe.

Absolvenţilor români de liceu nu le sunt recunoscute studiile preuniversitare decât în puţine state europene şi în acest caz pe baza unor protocoale semnate între state în anii ’90. Cei mai avantajaţi sunt absolvenţii de clase bilingve carora, în urma unor protocoale semnate recent cu reprezentanţii Italiei şi ai Franţei, le sunt recunoscute diplomele de studii.

Pentru ca diplomele de Bac să fie recunoscute la nivel de Uniune Europeană ar trebui ca absolventul să fi susţinut Bacalaureatul Internaţional care presunpe o altă curriculă şi alte standarde de calitate.

„Diploma românească de Bac este recunoscută în Uniunea Europeană dacă este apostilată de prefectură şi supralegalizată de un judecător al Curţii de Apel”, informează Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor

 

Parteneriatele ajută

Diplomele de bacalaureat sunt recunoscute automat în şase state din toată Europa: Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Slovacia, Ucraina şi Federaţia Rusă. Un aspect deloc de neglijat este faptul că protocoalele în baza cărora sunt recunosute diplomele de bacalaureat datează din anii ’90, cu mult înainte de a se pune problema aderării la UE.

Dacă se vrea ca diploma de bacalaureat să fie recunosută şi în alte state atunci trebuie urmată o anume procedură. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în primă instanţă diploma de bacalaureat se depune la IŞJ, care o va înainta către prefectură pentru apostilare. După apostilare este necesară supralegalizarea documentului de către un judecător al Curţii de Apel, urmând ca actul să fie tradus de către un traducător autorizat, iar traducerea trebuie legalizată de un notar. Toate aceste documente sunt apoi trimise consulatului ţării unde se vrea recunoaşterea studiilor pentru aprobarea finală.

 

Vali Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !