Economia, încă pe tobogan

Economia, încă pe tobogan
Managerii estimează o scădere a activităţii în industrie, comerţ, construcţii şi servicii.

Doar preţurile vor creşte în perioada ianuarie – martie 2010, potrivit managerilor intreprinderilor, care au răspuns anchetei de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind tendinţele economice în perioada amintită. În rest, veştile sunt destul de proaste, atât în ceea ce priveşte situaţia economică, cât şi numărul de salariaţi.

Tendinţe

Conform anchetei INS, efectuate pe un număr de circa 9.000 de manageri din domeniul industriei prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul şi serviciilor, în perioada ianuarie – martie 2010, se preconizează o scădere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi o scădere în sectorul de construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii în raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii din industria prelucrătoare estimează, o scădere moderată a volumului producţiei cu 12%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o scădere de 17% pe total industrie prelucrătoare, mai mare la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste.

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea altor mijloace de transport; metalurgie; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei. Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni de circa 6%.

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de scădere atât a volumului producţiei cu 39%, cât şi a stocului de contracte şi comenzi cu 32%. Managerii estimează tot o scădere şi a numărului de salariaţi cu 39%. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora.

Şi în sectorul comerţului cu amănuntul managerii au estimat o scădere a activităţii economice pentru următoarele trei luni cu 22%. Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată cu 14%, iar volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra o scădere de 31%. Preţurile la acest capitol vor creşte cu 31%.

Aceeaşi tendinţă de scădere este şi în sectorul serviciilor unde doar preţurile vor fi stabile.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !