Economia romaneasca sub semnul neincrederii

Economia romaneasca sub semnul neincrederii
Indicele care măsoară încrederea în economia românească a scăzut în ianuarie faţă de luna anterioară, România fiind printre ultimele ţări din UE la acest capitol, în contextul în care, pe ansamblul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, în medie, cu 2,1 puncte, a anunţat joi Comisia Europeană.

Astfel, în ianuarie, indicele a scăzut în România la 80,0 puncte de la nivelul revizuit de 80,4 puncte din decembrie, fiind cu mult mai mic decât pe ansamblul UE, unde indicele încrederii în economie a ajuns în ianuarie la 97,1 puncte.

Aceasta este a zecea lună de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

Încrederea în economie a mai scăzut în ianuarie în Bulgaria, unde indicatorul a coborât de la 88,4 la 86,7 puncte, Luxemburg (de la 92,3 puncte la 85,6) şi Malta (de la 98,7 puncte la 95,4).

În România indicele încrederii în industrie a crescut cu 2 puncte, indicii încrederii în servicii şi în construcţii s-au menţinut, indicele încrederii în consum a scăzut cu 7 puncte, iar indicele încrederii în comerţul cu amănuntul s-a redus cu 1 punct.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a crescut, în contextul în care indicele încrederii în industrie a avansat cu 3 puncte, cel în servicii s-a menţinut, cel în consum a crescut cu un punct, iar cel în comerţul cu amănuntul a avansat cu 3 puncte. În schimb, încrederea în construcţii a scăzut cu un punct.

La nivelul zonei euro, indicele încrederii a crescut pentru a zecea lună consecutiv, în contextul în care revenirea cererii a susţinut exporturile şi a majorat câştigurile.

Indicele pentru zona euro a avansat la 95,7 puncte, de la 94,1 puncte în luna decembrie, potrivit datelor revizuite.

Cele mai mari creşteri ale încrederii în economie s-au înregistrat în Italia (+4,2 puncte), în Marea Britanie (+3,2 puncte) şi în Olanda (+2,7 puncte).

La nivelul UE, gradul de încredere în economie este cel mai ridicat în Suedia (106,6 puncte), Danemarca (105,2 puncte) şi Italia (101,4 puncte), în timp ce gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Grecia (76,1 puncte), România şi Cipru (cu câte 80,0 puncte), potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

 

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !