Şedinţă comună la Budapesta

Şedinţă comună la Budapesta

BUDAPESTA – Premierul Gyurcsany: România şi Ungaria trebuie să depăşească problemele istorice. Membrii Guvernului României şi ai Executivului Ungariei s-au reunit, joi, la Budapesta, în a doua şedinţă comună, prima fiind organizată la 20 octombrie 2005, la Bucureşti.

Şedinţa a fost co-prezidată de premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Ferenc Gyurcsany.
România şi Ungaria trebuie să uite problemele din trecut şi „ranchiunile istorice” care au existat între cele două state, a declarat premierul maghiar Ferenc Gyurcsany.
Gyurcsany a arătat că este mai dificil să convieţuieşti în linişte cu o ţară vecină cu care ai anumite repere istorice comune decât cu un stat aflat într-o altă zonă geografică şi a susţinut că este necesar ca România şi Ungaria să depăşească disensiunile din trecut.
La rândul său, premierul Tăriceanu a apreciat că modul în care România şi Ungaria au depăşit problemele de ordin istoric poate reprezenta un exemplu pentru ţările din regiune.

Punct vamal comun
Autorităţile române şi ungare vor simplifica procedurile de trecere a frontierei dintre cele două ţări prin înfiinţarea unui singur punct vamal, măsură care va fi aplicată în primul trimestru al anului viitor.
Reprezentanţii Ministerului român al Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului ungar al Justiţiei şi Ordinii Publice au adoptat o Declaraţie privind accelerarea procedurilor de introducere a noului sistemului de control vamal.
Conform documentului, autorităţile cu competenţe în domeniu trebuie să întreprindă demersurile necesare astfel încât măsurile de aplicare a noului sistem de control vamal, cu o singură oprire în punctele rutiere de trecere a frontierei, să fie puse în practică în primul trimestru al anului viitor.

Fără criterii etnice
Autonomia teritorială excede cadrul constituţional, iar caracterul unitar al statului român nu poate fi pus în discuţie, autorităţile de la Bucureşti neavând în vedere o autonomie pe criterii etnice, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa comună.
Premierul ungar Ferenc Gurcsany a declarat, la rândul său, că „autonomia nu se dobândeşte şi nu se dă de către nimeni, ci se creează în comun, de către majoritate şi minoritate, fiecare parte trebuind să se raporteze cu cea mai mare responsabilitate la proiectele comune”.

Seres Monica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase