Şedinţa CSAT s-a încheiat fără declaraţii

Şedinţa CSAT s-a încheiat fără declaraţii
BUCUREŞTI – Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a terminat. Reuniunea a durat mai bine de patru ore, iar miza oficiala a şedinţei de marţi a fost un aviz favorabil pentru legile siguranţei naţionale.

Marţi s-a consemnat şi o premieră: întrunirea CSAT a fost condusă de un preşedinte interimar – Nicolae Văcăroiu. Participanţii la şedinţă au decis să nu iasă la declaraţii, dar s-a anunţat un comunicat de presă din partea preşedintelui interimar.

Pe ordinea de zi s-a aflat solicitarea Senatului de a primi din partea Consiliului un punct de vedere referitor la securitatea naţională, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de protecţie, dar şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor. Un punct de vedere era aşteptat şi în privinţa actului normativ referitor la organizarea şi funcţionarea SRI şi SIE.

Liderul democrat, Emil Boc i-a cerut, luni, preşedintelui interimar, Nicolae Văcăroiu, să nu ia decizii în domeniul securităţii naţionale. Însă, preşedintele interimar nu este de acord cu forma actuală a legilor siguranţei naţionale. Fără să precizeze ce anume îl nemulţumeşte, Văcăroiu a declarat că are multe puncte de vedere proprii, pe care le va prezenta în şedinţa CSAT.

Primul pe lista subiectelor care dezbătute în cadrul şedinţei CSAT a fost pachetul de legi privind privind Siguranţa Naţională. Preşedintele interimar a anunţat că nu este de acord cu forma actuală a proiectului legislativ. Văcăroiu crede că 23 din cele 83 de legi ale siguranţei trebuie modificate, pentru că au fost adoptate înainte de aderarea la UE. Însă, marţi, se discută doar despre 5 dintre aceste acte normative.

Premierul Tăriceanu a precizat că legile siguranţei trebuie dezbătute şi în Parlament. El a menţionat că nu ştie de existenţa unui acord politic în acest sens.

La şedinţa CSAT nu s-a discutat despre retragerea trupelor româneşti din Irak şi nici despre numirea unui director SIE, teme sensibile în condiţiile politice actuale.

Directorul SRI, George Maior, a anunţat că prezintă în şedinţa CSAT proiectul său de transformare şi modernizare a Serviciului. Asta după ce, luni, Maior le-a prezentat proiectul parlamentarilor din comisia de control a SRI. În opinia lui, modernizarea SRI înseamnă debirocratizare, un sistem de comandă mai flexibil, mobilitatea personalului şi o strategie de informaţii clar aplicată.

Parlamentarii sunt însă sceptici în legatură cu propunerea lui Maior şi pun intenţia de modernizare pe seama scandalului bileţelelor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase