Ediţie jubiliară la Muzeu

Palatul Baroc şi-a deschis de miercuri după-amiază porţile pentru cea de-a X-a ediţie, jubiliară, a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. Este ultimul an în care orădenii mai pot participa la evenimente cultural-artistice în spaţiul care timp de mai bine de trei decenii a adăpostit sute de mii de exponate de artă plastică.

Prietenii Muzeului

Prima zi dedicată Muzeului s-a derulat într-un ambient neconvenţional, printr-o primă întrunire publică a Asociaţiei „Prietenilor Muzeului Ţării Crişurilor”. Cel care a deschis şirul manifestărilor a fost directorul Muzeului, Aurel Chiriac, care a prezentat în ansamblu programul amplu al evenimentelor până în 22 mai, reamintind că orădenii au de aici înainte un nou muzeu.

„Trebuie să privim înainte, deoarece avem un nou muzeu pe care trebuie să-l construim şi să-l oferim publicului orădean. Din 20 mai avem şansa de a cunoaşte un spaţiu care din punctul nostru de vedere trebuie să continue tradiţia palatului baroc”, a spus Chiriac.

Invitat să adreseze câteva cuvinte, viceprimarul Mihai Groza a invitat publicul prezent să ţină un moment de reculegere în memoria istoricului orădean Liviu Borcea, care a încetat din viaţă duminică.

La rândul său, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Ligia Mirişan, şi-a îndreptat gândul spre instituţia muzeală pe care a comparat-o cu o pasăre Phoenix. „O pasăre Phoenix poate fi şi Muzeul Ţării Crişurilor, dar acesta nu va renaşte din propria cenuşă, ci din propria sa existenţă”, a spus Mirişan.

Alocuţiunile oficiale au fost urmate de prezentarea noii Asociaţii „Prietenii Muzeului Ţării Crişului” în vederea alegerii conducerii, stabilirii unor obiective prioritare de activitate, printr-o invitaţie generală la adresa celor prezenţi de a se înscrie ca membri ai acesteia. Prima zi a fost încheiată cu un concert simfonic susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat din Oradea.

A doua acţiune din programul acestei ediţii va avea loc azi, de la ora 11:30, în cadrul Zilei internaţionale a muzeelor, în acelaşi spaţiu al palatului baroc.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !