Educaţie antitutun la Brâncuşi

Educaţie antitutun la Brâncuşi
ORADEA – Experţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor au fost prezenţi din nou printre elevi, miercuri, cu ocazia unor acţiuni de prevenire a fumatului ce au precedat Ziua Naţională Antitutun, serbată joi.

De data aceasta, cei vizitaţi au fost elevii clasei a IX-a A a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi”.

Mărturisirile elevilor
Pe lângă prezentarea obişnuită a efectelor nocive ale fumatului, specialiştii de la CPECA au avut şi o discuţie liberă cu elevii, la care majoritatea au participat cu entuziasm. Mulţi au povestit cum au fost influenţaţi de anturaj, de părinţi sau de prieteni, să încerce fumatul. Pe unii i-a captivat, pe alţii nu. „Eu am văzut-o pe mama mea fumând, şi nu înţelegeam de ce îi plac ţigările aşa de tare.

Dar mi se pare că nu are rost să fumezi, arunci banii degeaba…”, mărturiseşte o elevă. „Eu am făcut de trei ori pneumonie din cauză că ai mei fumau. Dar eu nu am acest obicei rău. Nu-mi place şi nu-mi face bine”, completează colegul ei. În schimb, alte două colege au recunoscut că nu s-au oprit la prima ţigară, ci continuă să fumeze şi în prezent.

De la ţigări, la droguri
Pentru că de la ţigări se trece uşor la droguri, reprezentanţii CPECA au abordat şi acest subiect, încercând să-i convingă să nu se lase ademeniţi de mirajul acestor substanţe. „Când devii dependent de droguri, tu nu mai trăieşti decât pentru a le procura”, spune psihologul Bogdan Axinte. „Dacă se ajunge la dependenţă, asociaţia noastră vă oferă consiliere şi vă ajută să scăpaţi de problemele voastre. E foarte important să ştiţi să apelaţi şi la psihologul din şcoala voastră, orice problemă aţi avea, ca să evitaţi consecinţele negative ce pot apărea în viitorul vostru”, precizează Georgeta Popescu, psiholog.

La sfârşitul întâlnirii, membrii CPECA au lansat o invitaţie pentru elevii interesaţi să participe la concursul „Mesajul meu antidrog”. De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale Anttutun, CPECA organizează, astăzi, o masă rotundă la Facultatea de Medicină.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase