Educatie, cultura si activitate caritativa la Arhiepiscopia Timisoara

De T. Ex.
Reactualizat la:
Educatie, cultura si activitate caritativa la Arhiepiscopia Timisoara
Peste 2 760 000 de lei este valoarea totală a investiţiilor făcute de Arhiepiscopia Timişoarei în domeniul asistenţei sociale, în 2012, suma fiind distribuită între mai multe programe destinate diverselor categorii de persoane defavorizate. Dar anul 2012 a însemnat şi un bogat program de activităţi structurate pe învăţământ teologic şi educaţie religioasă, activitate culturală, de patrimoniu, activităţi teologice şi cultural educaţionale, se arată într-o amplă prezentare făcută de eparhie.

Anul trecut a marcat multe noutăţi şi evenimente demne de menţionat în activitatea desfăşurată de Arhiepiscopia Timişoarei, în diverse domenii. În ceea ce priveşte pregătirea teologică şi educaţia religioasă a elevilor, una dintre cele mai importante realizări ale elevilor şi profesorilor de religie a reprezentat-o participarea de succes la Olimpiada naţională de religie de la Oradea, unde s-au obţinut un premiu I, o menţiune şi un premiu special.

Un eveniment major al anului trecut l-a constituit deschiderea şcolii ortodoxe „Sfântul Antim Ivireanul” cu clasele I-IV, ca o continuare a proiectului educaţional Grădiniţa „Troiţa”, început în anul 2009. În felul acesta s-a redeschis învăţământul confesional susţinut de Arhiepiscopia Timişoarei în parteneriat cu Asociaţia Prologos din oraş şi de parohiile mari din Timişoara, care au contribuit cu sume mari de bani la amenajarea spaţiului.

Această şcoală este prima instituţie de învăţământ confesional din Timişoara ce îşi desfăşoară activitatea în lumina valorilor creştine. Eparhia este implicată, încă din 2010, în proiectul naţional „Alege şcoala!”, care se va continua şi în 2013 şi al cărui scop este prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea, la nivelul celor 126 de parohii selectate, a unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică”. Proiectul a fost implementat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În activitatea de patrimoniu desfăşurată în anul care a trecut un loc aparte îl deţine consolidarea şi restaurarea bisericilor de lemn din zona Făgetului. În urma demersurilor care au fost iniţiate cu instituţiile abilitate ale statului, 11 biserici din lemn din zona Făgetului au fost incluse în Programul naţional de restaurare 2012.

Pentru şapte dintre aceste biserici, mai precis pentru cele din Băteşti, Dubeşti, Groşi, Bulza, Margina, Poieni, Zolt, au fost elaborate proiecte de arhitectură şi de componentă artistică. De altfel, începând din anul 2009, Arhiepiscopia Timişoarei a încheiat un parteneriat de colaborare cu Facultatea de Arhitectură şi Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, având ca obiectiv tocmai bisericile de lemn din eparhie.

O importantă acţiune caritabilă a fost organizată anul trecut în parteneriat cu Fundaţia culturală Artmedia şi Fundaţia Salvaţi Copiii, prin punerea în scenă a piesei „Oscar şi tanti Roz”, jucată de actorii Oana Pellea şi Marius Manole de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, cu scopul de a cumpăra un aparat de stocare în azot lichid a celulelor stem pentru Spitalul „Louis Ţurcanu”, necesar copiilor bolnavi de leucemie. Aparatul a fost achiziţionat din Germania şi donat Spitalului, cea mai consistentă parte a sumei fiind asigurată de centrul eparhial.

Împlinirea a 50 de slujire a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu ca Mitropolit al Banatului a fost marcată prin realizarea unui film documentar pe suport electronic de către regizorul Victor Popa, cu titlul „Mitropolitul Nicolae – jumătate de veac ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului”. Este o peliculă-document, în care personalităţi ale vieţii culturale din Banat şi din ţară vorbesc despre omul şi ierarhul Nicolae Corneanu. În acelaşi context, au fost lansate cărţi şi au avut loc manifestări culturale.

O atenţie specială a fost acordată activităţii social-filantropice, în domeniul formării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor seropozitive, a combaterii traficului de fiinţe umane, a sprijinirii persoanelor vârstnice fără aparţinători, a asistenţei medicale şi a familiilor cu risc social ridicat, precum şi asistenţei religioase în spitale, armată, penitenciar, case de copii şi servicii rezidenţiale pentru vârstnici.

În această idee, au fost continuate programele şi proiectele începute din anii trecuţi, prin centrele comunitare de zi şi centrele de consiliere. Programele sociale desfăşurate în anul 2012 au cuprins peste 8 000 de persoane din mai multe categorii defavorizate. Totalul investiţiilor făcute de centrul eparhial Timişoara în domeniul asistenţei sociale împreună cu parohiile şi ONG-urile biserirceşti în anul 2012 se ridică la suma de 2 765 580 de lei. La acestea, Biserica şi-a împlinit menirea adăugând fapte caritabile ce nu pot fi cuantificate, dar sunt văzute de Dumnezeu.

Citeste si: Bisericile de lemn din zona Faget, prezentate in expozitie la Catedrala Timisoarei

Oscar si tanti Roz ii ajuta pe copiii bolnavi de leucemie, la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !